Een logeerhond

logeerhond

Jaren geleden kreeg onze zoon een hondje.
Helaas bleek het hondje ziek te zijn en moesten wij haar na vier maanden laten inslapen.
Al enige tijd hielden we onze ogen open voor een nieuwe hond.
Kiezen we voor een nieuwe hond of een logeerhond?

Allemaal aan de hond

Toen het Coronavirus uitbrak in Nederland en we massaal thuis moesten werken besloten vele mensen een hond te kopen.
Eenieder kon al bedenken dat dit veelal impuls aankopen waren en je een hond niet zomaar moet aanschaffen.
Een hond kost vaak niet alleen veel geld maar bovenal veel tijd. Je moet er rekening mee houden dat je 13 jaar niet zomaar kan gaan en staan waar je wilt, maar je altijd rekening dient te houden met je trouwe viervoeter.
De aanschafprijzen stegen als nooit tevoren, want een hond kopen was big business.
Het gevaar is dat mensen minder kritisch zijn en bijvoorbeeld een hondje kopen via Marktplaats bij één of andere louche broodfokker.
Het mag in mijn ogen nooit een impuls aankoop zijn om een levend dier aan te schaffen.

Onze pup laten inslapen

Na het overlijden van onze pup Nikki waren we zo intens verdrietig dat we niet klaar waren voor een nieuwe hond.
Er gingen een paar jaar voorbij, maar bij ons allemaal begon het toch weer een beetje te kriebelen.
We schreven ons in bij herplaats-websites en volgde allerlei Facebookgroepen die honden herplaatsen
We gingen niet fanatiek op zoek omdat we geloofde dat de juiste hond vanzelf wel op ons pad zou komen.
We hoefden niet per se een pup maar een hondje van maximaal 5 jaar oud had de voorkeur. Een paar keer waren we heel enthousiast en reageerde we op een oproep.
We kregen te horen dat we “te laat” waren want er was al iemand. Bij sommige wordt er niet gekeken wie de beste hondenbaas zou kunnen zijn maar kennelijk wie het eerst reageert.

We hadden gekeken bij een schattig hondje die uit het buitenland kwam maar besloten dit toch niet te doen omdat het hondje maandenlang buiten had geleefd en wij niet de ervaring hebben om een wellicht getraumatiseerde hond op te voeden. Ik merk dat veel mensen hier best lichtzinnig over denken en veel herplaatsers zie ik meerdere keren online aangeboden worden.
De asiels stroomde inmiddels ook vol met de aangeschafte honden tijdens de corona-pandemie maar ook daar waren we vaak te laat of was er niet de juiste match.

Twijfels

Toch twijfelde ik ook de laatste tijd wat vaker of een hond wel de juiste beslissing zou zijn.
Waar zat mijn twijfel in?

  • Duur in aanschaf, onderhoud en dan met name de dierenartskosten. Het leven is de laatste maanden zoveel duurder geworden en rondkomen is soms best wel een uitdaging.
  • Mijn gezondheid is de laatste maanden nog meer achteruit gegaan. Kan ik het opbrengen om een hond in weer en wind uit te laten? Het kan natuurlijk een goede stimulans zijn, maar wat als het mij niet lukt?
  • Je geeft wel een hoop vrijheid op (zeker met een pup in het begin). Spontaan dagje weg is niet meer vanzelfsprekend. De vakanties zullen anders moeten als er altijd een hond mee moet (of opvang regelen). Ik vind het niet oké om een hond een hele dag thuis te laten.
  • Ik vind honden leuk maar eigenlijk vooral die goed opgevoede honden 😉 Bij een herplaatser weet je niet wat een hond allemaal heeft meegemaakt en welke basisopvoeding deze heeft gekregen. Dan toch maar een pup zodat je zelf alles kan leren? Heel eerlijk ik vond het hebben van een pup wel heel veel werk. Het is niet alleen maar schattig.
  • Kortom, ik raakte in een twijfel. We gunden het vooral onze zoon om op te groeien met een hond. Mijn man was nog steeds enthousiast. Als ik een geschikte hond zag en ik liet deze zien dan waren we beide heel enthousiast en toch begon ik dan weer te piekeren. Laten we het erop houden dat mijn wispelturigheid mijn man wel een beetje crazy maakte. Soms grapte ik dat een logeerhond het beste zou zijn.

Puppy in de familie. Logeerhond op komst?

Totaal onverwachts voor mij, vertelde mijn stiefdochter dat zij een puppy zouden nemen.
De foto’s waren zo leuk en ik vroeg om een wekelijkse puppy update.
Hoe leuk zou dit zijn? Een puppy in onze familie! Wel lekker knuffelen, wandelen en de gezelligheid ervan, maar deze niet te hoeven opvoeden. Hoe lekker er niet mee in de zeikregen te lopen dag in en dag uit!
Ik werd er steeds enthousiaster van. Mijn man en ik besloten dat we onze plannen voor het aanschaffen van een hond zouden parkeren en voorlopig gaan genieten van deze leukerd. We hadden een logeerhond…

Een logeerhond te logeren

Afgelopen weekend kwam de pup logeren. Heel leuk vonden we het. Onze zoon was zó blij en ik vond het ook echt gezellig maar vooral ook heel bewerkelijk! Dat deze snoet van een pup mijn auto heeft ondergescheten was wel heftig . De nacht was heel goed gegaan en geen ongelukjes in huis. We hebben kunnen socializen met de andere hondeneigenaren uit de buurt tijdens het uitlaten. Wat is het leuk zo een hondenvriendje om je heen! Maar heel eerlijk vond ik het ook zalig dat we hem ook weer naar zijn eigen huis konden brengen. We hebben onze bench meegegeven omdat we hebben besloten de komende jaren geen hond te willen. Wij genieten op deze manier van een hond in de familie. Wel de lusten maar niet de lasten (behalve dat “cadeautje” in mijn auto dan).

Tot de volgende keer Buddy!

Groetjes Kaat

Benieuwd naar meer kronkels/krabbels van mijn hand?
Op mijn pagina Kaat Krabbelt en Facebook Kaat Krabbelt laat ik je meekijken in mijn leven
Lees op BabyenKind van Kaat: Kille kerst, schrale kerst

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *