Waarom snot eten goed voor je is

snot eten

Je ziet het gebeuren alsof het in slowmotion gaat. Vertraagd zie je het kleine vingertje naar boven gaan en in de neus verdwijnen. Terwijl je begint aan de zin “Nieeet iiin jeeee neeeuuusss….” komt er een kleverige snot naar buiten. Je wil met een snoekduik naar je kind vliegen maar je benen lijken in stroop te staan. Je reikt naar je kind om het vervolg te voorkomen, maar je kleintje propt de groene smurrie met een voldaan gezicht snel in zijn mond. “Nnnoooooo….”

Te laat. Op de een of andere manier vinden kinderen het heerlijk om hun zelfverzamelde snot op te eten. Het liefst met een triomfantelijk gezicht erbij. Als je geluk hebt komen ze het uitgegraven snotje eerst nog even laten zien of onderwerpen ze het aan een grondige fysieke inspectie door het eerst uit elkaar te trekken. Smerig, gadverdamme!

Snot is goed voor je tanden

Maar ho, stop! Ondanks de hoge mate van ranzigheid, schijnt het behoorlijk goed te zijn voor kinderen om hun snot op te eten. Niet alleen voor de weerstand. Het is ook goed voor je tanden.

Hoe dat zit? Mucinen (bepaalde eiwitten in het snot) werken als een superverdedigingsbacterie en is als een natuurlijke tandpasta om je tanden te beschermen. De pulkjes leggen als het ware een extra laagje bescherming om de tere kindertandjes heen.

De studie werd gepubliceerd in het blad Applied and Environmental Microbiology en gaat nog veel verder. De onderzoekers stellen namelijk dat de snot die je kind zo lekker weg zit te knagen zelfs een betere bescherming tegen gaatjes geeft dan tandpasta en mondwater.

Snot als nieuwe antibiotica

En het is niet alleen voor je tanden goed. Ook voor bijvoorbeeld zweren en ademhalingsproblemen zouden neuspulkjes erg goed werken. Supersnot, dus eigenlijk, en de onderzoekers zien het als een mogelijk alternatief voor antibiotica. Volgens een van de onderzoekers zouden de mucinen zelfs in staat zijn om infecties te voorkomen of te verlichten.

Dus weg met de antibiotica, Sinaspril en andere zelfhulpmedicijnen. Laat je kind maar lekker pulken en zijn neus leeggraven.Snot eten is de oplossing! Moedig ze aan om de pulkjes vooral op te eten in plaats van weg te schieten want eigenlijk zijn ze dus superkostbaar. Leg bakjes aan waar je de loopneuzen in opvangt, vries het in. Sterker nog, neem zelf af en toe ook een hapje. 

Maar doe het wel thuis. Want goed voor je of niet, het is en blijft een ranzig gezicht. En lekker? Nou, nee. Maar dat is paracetamol ook niet.

Meer van mij lezen? Dat kan! Kijk op Volmaakt Onvolmaakt of lees Kerstdiner in de loopgraven of: dansend door het leven

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *