welke kleur krijgt de kerstboom

kerstboom

Wie beslist over de kleur  en de stijl van de kerstboom??

Toen ik kind was – en dat is even geleden – heerste mijn moeder met ijzeren hand over de kerstboom. Een kerstboom was wit en zilver. Punt. Dat was mooi. Weer een punt.
Als vijfjarige (en later ook nog wel) vond ik dat verschrikkelijk. Al die mooie kleurtjes….al die vogeltjes en trompetjes…. Mijn moeder sloot een compromis: ieder kind mocht een gekleurd kerstboom ornament uitzoeken. Die hing ze dan wat uit het zicht… Nog weer later kregen we een eigen klein boompje dat we geheel naar eigen inzicht mochten versieren…

Toen mijn kinderen klein waren bedacht ik wisselende thema’s voor de boom. Rood –wit, of Engeltjes, of goud met blauw…Er was geen ijzeren wet en ik geloof dat mijn kinderen het wel best vonden allemaal.
Zoonlief was helemaal blij toen ik op een dag een kersttrein scoorde op een rommelmarkt, die we om ons kerstdorp lieten rijden ( met de kerstdagen ben ik dus echt niet bang van een beetje kitch…)

Waar ik nu heel nieuwsgierig naar ben, is hoe dat in de huishoudens van nu gaat.
We leven tenslotte in de “tijd van het mooie plaatje” je kerstboom moet er toch enigszins (zeg maar zeer) Instagram waardig uitzien en dat botst beslist met de smaak van een kleuter

Tegelijkertijd is het de “tijd van het kind”, wat mijn moeder deed, gewoon zonder enige vorm van inspraak beslissen over de kerstboom, dat is toch niet meer van deze tijd.

Hoe verenigt een moeder deze twee tegenstrijdigheden?

Een kinderkerstboom in de keuken?  Elke kind een eigen kerstboom, dus net zoals mijn moeder dat deed? Of dan maar gene Instagram boom, dan wel dan maar geen inspraak? Of – en dat lijkt me helemaal leuk – is de aankleding een onderwerp voor een familie beraad?
Daar ben ik nu best eens benieuwd naar!

6 antwoorden
 1. KoolFamily zegt:

  Bij ons doen de kindjes de versiering volledig zelf. Ik hang de lichtjes (en dat moeten witte zijn, dus geen fonkelende gekleurde dingen) en leg de ballen klaar. En daar mag voor mij wel wat kleur in zitten, ook kunstwerkjes van de kinderen. En toch vind ik hem heel Instagram-proof.
  Je kan hem hier bewonderen: https://www.instagram.com/p/B54iaZygWy_/

  Beantwoorden
 2. nicole orriens zegt:

  Bij ons thuis is het niet echt een vraagstuk. We doen gewoon alles wat we in huis hebben in de boom, en dat is zeg maar een eh… eclectische look.

  Beantwoorden
 3. Sherana | Reisenergie.nl zegt:

  De kerstballen, verlichting en andere tierelantijntjes kopen mijn vriend en ik altijd saampjes. Super gezellig! Moet wel zeggen dat we de boom ieder jaar wel een beetje hetzelfde houden.

  Beantwoorden
 4. Rory zegt:

  Ach, ieder jaar maken we er weer iets moois van. Mijn moeder gaf mij (en later Mila) – toen ze nog leefde – elk jaar met Kerst een prachtig ornament / kerstbal. Zo’n enorm dure (die ze dan in de uitverkoop had gekocht na Kerst het jaar ervoor). Eigenlijk doen we die sowieso allemaal in de boom. Dat kan variëren van goud- zilverkleurig, maar altijd bijzonder (ik heb ooit een Victor & Rolf-kerstbal gekregen).
  Wat er absoluut niet inkomt, onder geen beding. Is engelenhaar. Dat vind ik toch zo lelijk (sorry voor diegenen die het wel mooi vinden). Eigenlijk hebben we een hele mooie boom op deze manier, vind ik. Vinden we eigenlijk alledrie.

  Beantwoorden
 5. Jouvence zegt:

  Mijn moeder besloot hoe de boom eruit zag en mijn zusje & ik hadden samen een mini kerstboom met gekleurde lampjes en daar mochten we zelf dingen in hangen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *