Dank je wel, voor het aardig zijn!

dank je wel

 “Mam”, vroeg mijn eigenwijze dochter van vijf, “waarom moet je dank je wel zeggen voor een cadeautje ook als je het niet leuk vind?”

Het was een vraag die haar dwarszat. Ze kreeg vaak snoepjes van oma’s en buurvrouwen enzo, die ze niet lekker vond. Ze was nu eenmaal geen snoeper. Zulke kinderen heb je. En dan dank je wel zeggen…ze vond het duidelijk een dingetje.

“Kijk”, zei ik “iemand gaat naar de winkel, koopt voor jou iets waarvan ze denkt dat je het leuk vind, pakt het in en geeft het aan jou”
“Ooooo”, zei mijn pientere kind “je zegt dus, dank je wel voor het aardig zijn!”
“Juist”, antwoordde ik tevreden.

Aardig zijn wilde mijn dochter wel. Misschien moeten we daar ook eens een blog aan wijden, of we – met name meisjes – niet teveel opvoeden om aardig te zijn…Aardig willen zijn, kan ons vrouwen aardig in de problemen brengen. Maar dat is voor een andere keer.

Dank je wel !

Vanaf dat moment zei mijn dochter vrolijk en vriendelijk `dank je wel!` voor aardigheidjes die mensen haar gaven: het plakje worst bij de slager, de lolly van de buurvrouw, die vervolgens een half jaar in de kast bleef liggen…
Het werkte: mensen vinden het nu eenmaal fijn, bedankt te worden met een stralende glimlach!

Beleefdheid, goede manieren, dank je wel zeggen: ik heb het altijd belangrijk gevonden om het mijn kinderen aan te leren. En nu vind ik het belangrijker dan ooit. De wereld is even niet zo gezellig. We zijn moe van de pandemie en haar gevolgen. Met schrik zien we het tot geweldsuitbarstingen leiden.

Ik zeg niet dat dank je wel alsjeblieft dat gaan tegenhouden. Maar ik ben er wel van overtuigd, dat we juist in deze tijd hoffelijk en vriendelijk moeten blijven.
“Dank je wel voor het aardig zijn”, zorgt ervoor dat jij het aardige opmerkt en dat de persoon die aardig was, daarvoor wordt bedankt.

Wij moeders lossen de narigheid van deze wereld niet op, maar we kunnen echt wel heel erg bijdrage aan een tegenbeweging. Een beweging van aardig zijn. Dank je wel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *