Dag Sinterklaasje?

Dag Sinterklaasje

Esther vertelt over verdwijnend geloof in de Sint

Binnen mijn eigen familie zijn we altijd Sinterklaas blijven vieren, kinderen of geen kinderen. Zelfs schoenen zetten zijn we altijd blijven doen, één keer per jaar, bij mijn ouders. Het gedichten schrijven ging er langzaam af, maar pakjesavond bleef. Voor de gezelligheid, de traditie.

Toen de kinderen kwamen werd de magie rondom de Sint weer aangewakkerd. Iedere avond trouw de televisie aan voor het sinterklaasjournaal. Intocht kijken in de stad, fanatiek schoentjes zetten en liedjes zingen bij de nep open haard. DVD’s waarop de Sint de kinderen toesprak. Hoe wist die man dat toch allemaal.

Daarna kwam de tijd van zij-weet-het-al-wel en hij-weet-het-nog-niet. Ingewijd worden in het grote geheim van Sinterklaas terwijl jongere familieleden er nog geen weet van hebben is natuurlijk superspannend en stoer. Mijn kinderen hebben de taak om het geheim bewaard te houden altijd bloedserieus genomen.

Dit jaar zit de jongste van de familie in groep 5 en is daarmee bekend met het Sint mysterie. Hij vroeg direct mijn dochter, zijn oudste nicht, om dan samen cadeautjes te gaan kopen, want mama mag natuurlijk niet weten wat hij haar geven wil.

Prachtig om te zien hoe iedere fase van Sinterklaas zo zijn eigen charmes heeft.

Begin november riep mijn 12-jarige dat ze echt wel het sinterklaasjournaal nog elke dag ging volgen en het idee van haar zus om geen schoen meer te zetten maar een adventskalender te doen dit jaar leverde een teleurgesteld gezicht op. Maar nu, twee weken later, hebben we maar liefst twee afleveringen gezien, waarvan één omdat de televisie toevallig aan stond. Andere dingen worden toch belangrijker.

Mijn 15-jarige begint een echte kerst genieter te worden. Het idee van een mooi versierde boom met cadeautjes eronder spreekt haar nu veel meer aan dan het idee van de sint

Vieren we dan dit jaar nog wel Sinterklaas? Jazeker, traditioneel met de familie. Hoe lang dat nog zal zijn zal de tijd leren.

Weet je? Ik vind het allemaal prima, want de gedachte blijft gelijk. Elkaar verrassen met een zorgvuldig uitgezocht cadeautje, maar vooral gezelligheid en samen zijn.

Lees ook eens: Het mysterie van de chocoladeletters

of lees: de video van Sint

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *