Rijke kinderen

rijke kinderen

Willemien: zo maar een moeder: Rijke kinderen

Wij wonen in een plaats met wat je noemt rijke kakkers. In elk geval hebben sommigen aardig wat te besteden: meerdere auto’s voor de deur, de kinderen hebben niet alleen een Nintendo maar vooral meerdere Nintendo’s en ze beschikken al over serieuze kledingkasten. Een vakantie is in principe een vliegreis naar ver weg. De kinderen groeien op in een beschermd resort dat weinig weg heeft van de rest van Nederland. Het resort van rijke kinderen… De rest van de wereld laten we maar even helemaal buiten beschouwing.

De meeste van deze kinderen zitten op minimaal vier sporten en clubjes en kennen alle merken: van spijkerbroek tot spelcomputer. Straks, als ze op eigen benen staan, zal hun entree in de grote mensenwereld nog een schok geven. Een wereld waarin je niet alles krijgt, een wereld die niet alleen om jou draait. Ik kan somber raken als ik kijk naar de bovenmatige media-aandacht voor rijkeluiskindjes als Paris Hilton. Voor mij symbool voor plaknagels, zonnebank en puur consumentisme, in zijn lelijkste vorm. Waar oudere kinderen dus zelfs een voorbeeld aan schijnen te nemen.

Dagobert Duck

Mijn zoon van zeven jaar zegt weleens: Ik hoop dat ik later zo rijk word, dat ik in het geld kan zwemmen! Geïnspireerd door Dagobert Duck, waarbij de lol vooral lijkt te zitten in dat zwemmen. Of komt het toch ook door deze tijd of zijn omgeving? Sparen is een activiteit waar hij lol aan beleeft: hij sleept oeverloos met een eurobuis rond en doet allerlei klusjes voor geld. Waarbij hij dan soms ook nog vergeet dat hij moet innen. Hij is al helemaal in zijn sas dat hij zelf de auto van binnen heeft uitgebikt of heeft gewassen, of naar de glasbak is gelopen.

Afgelopen weekend heeft hij zijn spaarpot en zijn eurobuis geleegd: 63,15 euro. Hij is diep onder de indruk. Zo veel. We besluiten dat we het geld naar de bank zullen brengen. ’s Avonds breng ik hem naar bed. Als ik het licht uit heb gedaan, wil hij nog even op schoot zitten. Zijn lachje verlegen inhoudend zegt hij: “Nou, laten we morgen maar dichtbij de bank parkeren. Dat is wel belangrijk nu. Als boeven ons zien lopen, met zoveel geld .. nou dat zou niet goed zijn.” Na nog even peinzen: “De mensen bij de bank zullen wel denken: goh, een KIND met zoveel geld, dat is wel gek!”
Ik ben blij dat hij de wereld van Paris Hilton nog niet kent.

Lees meer van Willemien: zomaar een moeder

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *