tjoeke, tjoeke tut tut

zing jij wel eens treinliedjes?

muziek op schoot: Tjoek,tjoeke tut tuut

De wereld van kinderen is heel leuk! En volwassenen kunnen ervan meegenieten door erbij aan te sluiten. Dat aansluiten bij de beleving van je kindje zorgt er ook voor dat je de “ingang” vind om te communiceren en te spelen met je kind.

Kruipende babywereld

Ik weet nog toen wij zelf tieners waren thuis dat we een filmcamera hadden gekocht en ermee mochten filmen in huis. Mijn broer hield de camera heel laag en filmde zo in de kamer rond. “Zo ziet een kruipende baby de wereld”. Dat beleefden we niet als “pas op wat is het hier gevaarlijk voor een baby” maar vanuit een positief standpunt: Alles zag er anders uit! Wat een eye-opener was dat voor me als tiener. Je kon heel goed overal onder kijken en andere spullen kwamen in zicht. Het is me altijd bijgebleven.

Hoe vaak gebeurt het niet dat je kind iets anders ziet dan jij? Het volgen van deze kinderlijke manier van beleven laat mij in ieder geval genieten van de kleine dingen.
Ik woon bijvoorbeeld vlak bij de trein en negeer hem inmiddels volkomen. Maar als je met je kind bij de trein in de buurt komt ben je zo een hele tijd bezig, terwijl je kind alles ontdekt aan het rijden van de trein, de kleuren, de mensen, het geluid…
Eenmaal thuis kun je die wereld van het kind buiten naar binnen halen. Met bijvoorbeeld de treinbaan en zelf treingeluiden verzinnen (het wordt bijna een liedje):

Video’s met treinliedjes

met treingeluiden en een lachende baby:

en met liedjes over de trein, zoals dit heerlijke liedje “Tsjoeke tsjoeke tsjoek”:

Je kunt dit liedje spelen als schootspel, waarbij je eerst heel rustig zingt. Wanneer je het liedje nog een keer zingt ga je steeds sneller. Pret gegarandeerd! Heb je nog een fluitje liggen? Wie is dan de conducteur? Of zeggen jullie liever zelf “túút! túút!!
Ben je met een groep dan maak je natuurlijk een treintje en draaien de handen als de wielen. Maak ook hier tempowisselingen als de trein vertrekt (steeds sneller) of als hij juist aankomt (steeds rustiger).
Welke treinliedjes ken je nog meer?

https://www.babyenkind.nl/me-time/cultuur-enzo/muziek-met-jonge-kinderen/

lees ook

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *