Ik wil, ik wil, stampvoet je kleuter…en wat zeg je dan?

ik wil

Over ik wil bij kleuters en bij moeders

Voor we het gaan hebben over boze kleuters, vraag ik aan je: doe even je ogen dicht. Zie even de huiskamer vroeger thuis voor je. En zie jezelf als boze kleuter in die kamer. En hoor je zelf roepen: “ja maar ik wil, ik wil ik …….!!!”

Ik wil, ik wil….

En wat zei je moeder dan?? Juist. Je moeder zei: “ik wil, kikker in je bil !”
Ik weet nog hoe boos ik daar om kon worden. Ik vond dat echt stom, en een kikker in mijn bil, dat leek me vreselijk vies! Maar een ding was superduidelijk: mijn willen als kleuter maakte niet veel indruk…en mijn zin kreeg ik er zeker niet mee.

Toen ik zelf moeder werd,  was ik, moet ik bekennen niet veel beter. Ik kan me nog herinneren dat mijn dochter, ze zal toen een jaar of vier geweest zijn ook riep: “ik wil, ik wil ….” Ik antwoordde: “een krokodil”. Het stampvoeten hield op. Ze keek me nijdig aan en sprak:” nee, daar heb ik ook niks aan”
Ik bleef serieus, wat ik nog steeds een pedagogische prestatie vind…

wat kan je als moeder

Wat doe je als moeder met dat gestampvoet? We weten nu uit eigen ervaring dat een flauw antwoord de zaken meer kwaad dan goed doet.
En het antwoord van onze grootmoeders: “jouw wil staat achter de keukendeur”, is ook niet wat je noemt, echt leuk. Daar zou ik, als ik kleuter was, ronduit verdrietig van worden. Net zoals van het moderne equivalent: “ja, je kan wel zoveel willen”

een kleuter is ook maar een mens..

Wat bij mij thuis heel goed werkte was:” Ja lieverd, dat snap ik, maar dat kan nu even niet”
Een kleuter is net een mens he….kleuters willen graag gehoord worden. En ze hoeven heus niet altijd hun zin te krijgen. Eigenlijk zijn kleuters helemaal niet van gisteren en weten ze best dat hun stampvoetende “ik wil” helemaal niet haalbaar is. Ze willen alleen even horen dat het inderdaad wel leuk geweest zou zijn….

Gewoon even samen wegdromen, even lekker fantaseren, hoe leuk het zou kunnen zijn als? Zonder stomme krokodilen en zonder vieze kikkers in je onderbroek?. Dat is toch eigenlijk helemaal niet zoveel gevraagd?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *