Sterven denkbeeldige vriendjes uit?

denkbeeldig vriendje

Heel veel kinderen hebben een denkbeeldig vriendje. Die soms zo echt was, dat moeders maar een bordje extra op tafel zetten…
Maar het lijkt erop of denkbeeldige vriendjes beginnen uit te sterven. De Guardian heeft onderzocht dat in 2001 bijna de helft van de kinderen een denkbeeldig vriendje hadden. En nu  nog maar 17 %

Dat is best heel weinig.
Volgens de Guardian, is dat allemaal te wijten aan…..juist het tablet. Of de telefoon, of de  tv. Kortom aan alle schermen die een kind ter beschikking staan.
Waarom, zeggen zij, zou je de moeite doen een vriendje te verzinnen, wanneer alle mogelijke en onmogelijke al lang verzonnen vrindjes, met een vinger beweging kan oproepen?
Ik denk dat de Guardian daar gelijk in heeft.

Het is best lastig zelf een vriendje te verzinnen. Dat vraagt creativiteit en voorstellingsvermogen.
En zo mooi als Pipa Pig, Thomas de Trein of Mega Mindy kan jij het zo een twee drie ook niet verzinnen.Dat alleen al is een verkeerde boodschap aan een kind

Ik vind het persoonlijk een verarming van de kindertijd. Een zelf verzonnen vriendje, kan je kind namelijk veel beter helpen in het leven dan Pipa Pig, die alleen maar zegt en doet wat de filmmakers willen dat ze zegt.
Een denkbeeldig vriendje staat klaar om je te troosten als je verdrietig bent, en zegt precies wat jij wil horen. Natuurlijk, want je hebt het zelf bedacht. Zo leert je kind zichzelf te troosten.

Een verzonnen vriendje kan je overhalen dingen te doen, zo leert een kind zich zelf zelfvertrouwen. Je kind kan op zijn beurt het denkbeeldige vriendje iets verbieden. Zo leer je kind zich te laten gelden.
Dat alles gaat als vanzelf….

Je kan zelfs je denkbeeldig vriendje de schuld geven…en dat is best wel een keertje fijn, dat jij het niet gedaan hebt…

Om al dit soort zaken  vind ik verzonnen vrienden echt een aanwinst. En is het echt jammer dat die dreigt te verdwijnen. Vertel eens: hebben jullie kinderen een denkbeeldig vriendje?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *