Leer leven met een ochtendhumeur

kinderen met een ochtendhumeur

Kinderen met een ochtendhumeur, leer er mee leven…

Kinderen ? Het zijn net mensen: de een springt ’s morgens voor dag en dauw z´n bed uit : helemaal klaar voor de dag, en de ander is ´s morgens niet vooruit te branden. En je moet er niet tegen praten ook….
Laten we eerlijk zijn : er is altijd wel een ouder die iets van zich-zelf in het gedrag van het kind herkent.
Ochtendhumeuren zijn er nu eenmaal, erger je er niet teveel aan. En vind je het toch vervelend? Hier 9 tips!

1 Wat veroorzaakt een ochtendhumeur?

Een ochtendhumeur heeft alles te maken met bioritme. Ruim een kwart van de mensen leeft pas halverwege de dag op en is ’s avonds lekker fit. Zo fit, dat op tijd inslapen een probleem is. Als je dan tocht weer vroeg je bed uit moet, is het gevolg duidelijk: een tekort aan slaap. Op zijn aller ergst heb je dan last van een Delaid Sleepphase Syndrome, maar dat komt gelukkig zelden voor. Hoe dan ook: je humeur wordt er niet echt beter van . De boosdoener is het hormoon melatonine, dat de biologische klok aanstuurt. Melatonine zorgt ervoor dat je je slaperig gaat voelen. Bij avondmensen komt de melatonineproductie later op gang dan bij ochtendmensen.

2. Een vast ritme

Een kind dat ´s avonds maar niet in slaap komt, wil niet naar bed. En omdat je zelf ook een nachtbraker bent, snap je dat best. ¨ach ¨denk je, als hij wat later naar bed gaat, dan slaapt hij tenminste snel in. Niks is minder waar !! Het enige wat je bereikt is dat de biologische klok nog verder opschuift. Dus : nog even lezen of naar (rustige!) muziek luisteren, mag, Maar meer ook niet. Voor een avondkind is het trouwens wel heerlijk als hij in het weekend eens lekker kan uitslapen.

3. Wakker worden met water

Weet je dat water helpt? Met een slok water komen in de ochtend je darmen op gang. Daar door fris je letterlijk en figuurlijk op.
Geef je kind dus direct na het opstaan een bekertje water, of zet het ? morgens als je hem gaat wakker maken naast z´n bed
Zodat je kind direct na het wakker worden een slok kan nemen. Zo komen de

4. Rustig aan de dag in… 

als je toch al zo´n moeite hebt de dag te beginnen dan moet je niet ook nog eens van die moeilijke vragen moeten beantwoorden.
Zoals : wat trek ik aan vandaag? Wat moet ik mee naar school nemen vandaag? Waar heb ik m´n werkstuk nu ook al weer neergelegd? Waar zijn mijn fietssleutels. Wie ´s morgens zijn hoofd niet kan gebruiken , moet dat ´s avonds doen. Leg alles wat nodig is netjes klaar! Dan hoeft je kind zich niet te haasten en kan rustig wakker worden achter zijn ontbijtbordje.

5. Met muziek meer mans

Zet een vrolijk cd’tje op tijdens het ontbijt of reik behulpzaam de iPod aan. Zing niet mee , met dat CD-tje….

Even de spieren op gang helpen stimuleert ook het ontwaakproces. Een paar minuutjes lekker springen op bed, wat rek- en strekoefeningen doen of swingen op die cd, is een heel goede tip,als je kind niet al te duf is tenminste….

6. Niet zonder ontbijt de deur uit, zeker niet voor kinderen met een ochtendhumeur

Als je ´s avonds om 7 uur voor het laats hebt gegeten ,dan ben je na 12 uur gewoon weg aan voedsel toe ! Het helpt het lichaam op gang te komen, en dat hebben kinderen hard nodig , zeker als ze ´s morgens toch al traag op gang komen. Nu vinden kinderen met een ochtendhumeur alles vervelend: ontbijten hoort bij alles. Niet aan hun hoofd gaan zeuren! Lekker ontbijtje voor hun neus zetten. Je weet echt wel wat er goed ingaat!

7. De ochtend is niet het moment om…

te vragen naar de spreekbeurt, aan te kondigen dat zijn kamer nu echt opgeruimd moet worden….Daar kunnen kinderen met een ochtendhumeur echt eerlijk iet tegen.Maar terwijl jij zo vriendelijk bent ‘m niet aan zijn hoofd te zeuren, mag je kind zo vriendelijk zijn niet te snauwen en te grauwen. Ochtendhumeur? Oke! Maar we blijven beleefd! Wees daar zeer duidelijk in. Een uitstekende les in zelfbeheersing

8. Plan de dag

Help je kind om ’s avonds de dag van morgen te plannen. Welke leuke dingen staan er morgen op het programma? Wordt er gesport, komt zijn favoriete juf? Heeft hij een leuke afspraak met een vriendje, komt er een leuk tv-programma ? Het maakt niet uit wat er morgen leuk is, maar een kind dat in slaap valt met het idee: he leuk ,morgen ga ik …. staat misschien ook wat makkelijker op.

9. Koop een lichtwekker

Een lichtwekker is een lamp die de zon nabootst. Op het ingestelde tijdstip gaat hij langzaam steeds feller branden. Het grote voordeel: je kind schrikt zich geen ongeluk van een ratelende wekker, maar wordt geleidelijk wakker door het licht. Een heel natuurlijke manier van ontwaken, zeker voor kinderen met een ochtendhumeur. Hierdoor kan de sfeer aanmerkelijk verbeteren. Ik heb er zelf al jaren eentje!

Lees veder Mijn kind: Opvoeding- Stressmomenten

kinderen met een ochtendhumeur

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *