Wat mag een kind van 12 jaar volgens de wet

kind 12 jaar

Wanneer een kind 12 jaar wordt, krijgt het rechten en plichten volgens de wet, welke zijn dat?

Wanneer een kind 12 jaar wordt, veranderd er juridisch wel het een en ander. Ik zie dat als een mooie opmaat naar het moment dat het kind achttien wordt en helemaal zelfstandig (juridisch gezien). Wat mag er en wat betekent dat?

Wanneer een kind 12 wordt, moet het door de rechter gehoord worden in een kindgesprek, als het gaat om de beslissing waar een kind gaat wonen. Pas op: dit betekent niet dat het kind mag zeggen waar het gaat wonen. Zie het artikel Wannneer mag een kind kiezen bij welke ouder het wil wonen

Een kind van 12 moet voor de rechter komen als het de wet overtreedt. Het kind wordt dan ook strafbaar. Gelukkig hoeven ze nog niet direct naar de gevangenis, maar – in het allerergste geval – naar de jeugdgevangenis. Straffen als leerstraf of taakstraf worden veel vaker gegeven.

Paspoort aanvragen

Een kind van 12 jaar mag ook een eigen paspoort aanvragen. Ik kan me nog herinneren hoe stoer me dat leek. Helaas, de ouders moeten het er mee eens zijn. En die van mij vonden het flauwekul….

Een kind van 12 mag zich ook als orgaan donor laten inschrijven. Ik kan me voorstellen dat je daarvan schrikt, dat deed ik eerlijk gezegd ook. Maar na even nadenken niet meer. Kinderen van deze leeftijd kunnen heel goed nadenken en zijn vaak heel sociaal. Dus laten ze zich maar inschrijven. En laten ze het nooit, nooit hoeven doen. Overigens: ouders of voogd hebben, mocht het onzegbare wel gebeuren, altijd het laatste woord.

Vanaf 12 jaar mag een kind ook meebeslissen over medisch handelen en een menig geven over zaken als adoptie en uit huis plaatsing. Het gaat hier altijd om gehoord worden. Het recht om te beslissen komt pas als een kind 18 wordt.

Als je je wil verdiepen in rechten van het kind, lees dan vooral de leeftijdsladder van de kinderombudsman.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *