Wanneer mag een kind kiezen bij welke ouder hij wil wonen?

kiezen bij welke ouder

Het antwoord op de vraag wanneer een kind mag kiezen bij welke ouder hij/zij wil wonen is enorm eenvoudig.

 Dat moment breekt aan als hij/zij geen kind meer is. Dus als je kind achttien wordt en daarmee voor de Nederlandse wet volwassen, op dat moment mag je kind helemaal zelf beslissen waar hij /zij wil wonen. Als is het in een tentje op de hei…(nou ja dat ligt misschien ook weer ingewikkeld)

“Ja maar”,….hoor ik je denken, “dit klopt niet hoor! Een kind mag kiezen als hij twaalf jaar oud is!”
Dat is een wijd verbreid misverstand en ik ga daar zo op in. Maar laten we eerst eens even stilstaan bij het feit dat het toch verschrikkelijk voor een kind moet zijn om te beslissen bij welke ouder hij/zij wil gaan wonen? Een kind wil eigenlijk maar een ding: dat papa en mama bij elkaar blijven. Als dat niet kan, is dat verdrietig genoeg. Dat verdriet kan je toch niet groter maken door een kind te dwingen voor een van beide ouders te kiezen? De keus voor de ene ouder, is onvermijdelijk een keus tegen de ander. Een dergelijke last, mag je een kind niet opleggen.

Wat mag een kind van 12 wel bij een echtscheiding?

Als een kind 12 jaar wordt, wordt het bij een echtscheiding  gehoord. Dat wil zeggen het kind mag aan de rechter, of een vervanger van de rechter vertellen hoe hij/zij tegen de verschillende keuzes aankijkt. En natuurlijk ook wat hij/zij fijn zou vinden.
Dat gesprek vindt plaats zonder ouders. En het is geheim. Een kind kan dus vrij uit vertellen hoe hij/zij zich voelt. Aan het einde van het gesprek bepalen kind en rechter samen, wat er van het gesprek naar buiten mag, en wat binnenskamers blijft.

De rechter doet uitspraak

Na zo’n gesprek  en gesprekken met de ouders bepaalt de rechter bij welke ouder het kind gaat wonen. En natuurlijk houdt hij daarbij zoveel mogelijk rekening met de wensen van het kind. Maar ook met alle andere factoren die van belang zijn, voor een evenwichtige beslissing.

lees ook eens: een vechtscheiding voorkomen doe je zo

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *