Mag je kind deeg eten?

deeg eten

Mijn moeder riep vroeger: ” niet van het deeg eten! Dat is ongezond!”
Ik moet bekennen dat ik haar nooit geloofde…
Nu kwam dat ook omdat mijn moeder beweerde dat dat ongebakken deeg in je maag ging rijzen. En dat, lieve mede-moeders, was inderdaad onzin…

Waarom mag je geen deeg eten ?

Er is meer dan een reden waarom je een kind geen deeg moet laten eten.
In de eerste plaats in veel deeg ( bijvoorbeeld voor cake ) zitten eieren. En rauwe eieren zijn niet gezond, daar kan de Salmonella bacterie inzitten.
“Goed”, denk je, “dan maar het koekjesdeeg, daar zitten geen rauwe eieren in”. Helaas! Wetenschappers hebben ontdekt dat in bloem de E-coli bacterie kan zitten. ( in de volksmond de poepbacterie)

Salmonella en E-coli verliezen hun kwaadaardigheid, zodra ze verhit worden. Dus de cake en de koekjes leveren geen enkel gevaar op voor de gezondheid van je gezin. Maar rauw, zijn het bacteriën waar je rekening mee moet houden.

Is deeg voor iedereen even gevaarlijk?

Voor gezonden volwassen en kinderen in de basisschool leeftijd, valt het risico dat het eten van ongebakken deeg eten met zich mee brengt meestal wel mee. In het ergste geval heb je een paar dagen buikpijn, maagklachten en diarree.
Deeg eten is vooral gevaarlijk voor: heel jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en voor ouderen.

Wat kan je doen om infectie te voorkomen

Nu vraag je je misschien af, of er iets te verzinnen is, waardoor je het risico op besmetting met een bacterie kan verkleinen.
Let op, de volgende maatregelen moet je standaard in je keuken doorvoeren:

  • Handen wassen voor je begint met koken
  • Handen wassen als je klaar bent met koken
  • Altijd met een schone snijplank werken
  • Zet bederfelijke zaken zoals boter zo snel mogelijk terug in de ijskast

Het laatste jaar zijn er veel minder mensen ziek geworden door voedselvergiftiging, het scheelde ruim 200 uitbraken met 2018.De reden? De corona maatregelen. Mensen wassen nu veel vaker hun handen. Blijf dat in de keuken ook na de pandemie maar doen!

misschien is dit ook een leuk artikel voor jou: Feiten en Fabels over kinderen en eten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *