Microgolfoven aanschaffen: dit moet je weten

microgolfoven

De microgolfoven of magnetron is al sinds de jaren ’70 een populaire uitvinding. Het is ideaal om snel en goedkoop eten op te warmen. We denken er dan ook niet zoveel over na hoe zo’n ding precies werkt. En wat voor invloed heeft het eigenlijk op je eten? Een microgolfoven aanschaffen: dit moet je weten.

Hoe werkt een microgolfoven?

Een magnetron werkt met straling. Maar voordat je daarvan schrikt: je hoeft niet bang te zijn dat je jezelf en je kinderen blootstelt aan radioactiviteit! De naam ‘microgolfoven’ is een stuk duidelijker over de werking van het apparaat. Hij werkt namelijk met microgolven. Deze elektromagnetische straling wordt gericht op het voedsel. Daardoor gaan de moleculen sneller bewegen, waardoor het eten warmer wordt. Doordat het eten meestal op een plateau gedraaid wordt, komt de straling aan alle kanten waardoor het eten gelijkmatig opgewarmd wordt.

Is een microgolfoven gevaarlijk?

Of een magnetron gevaarlijk is, hangt af van twee dingen: kun je het voedsel veilig eten; en is het apparaat veilig voor de omgeving. 

Is het eten veilig?

Laten we beginnen met de vraag hoe het staat met het voedsel. De microgolven die worden gebruikt, bestaan niet uit deeltjes. Er wordt dus niets afgegeven op je eten: het wordt niet eens aangeraakt. Afgezien van het produceren van warmte, wordt er niets toegevoegd aan het voedsel. Het is dus volledig veilig om te eten, net zo veilig als wanneer je het kookt in de pan. Je kunt er dus gerust het hapje voor je baby of de maaltijd voor je dreumes in opwarmen.

Is het veilig voor de omgeving

De tweede vraag is lastiger te beantwoorden. Het apparaat geeft tijdens het gebruik elektromagnetische straling af. Is dit schadelijk? Daar zijn nogal verschillende meningen over. Wel is het zo dat de microgolfoven moet voldoen aan allerlei strenge veiligheidseisen, dus de straling is sowieso niet direct schadelijk. Bovendien staat de magnetron meestal maar korte tijd aan, waardoor het risico ook erg klein is. Wil je zeker weten dat je kinderen veilig zijn? Dan houd je ze uit de buurt wanneer de microgolfoven aanstaat. Door minimaal 1 meter afstand te houden, weet je zeker dat je kinderen geen schade zullen ondervinden van het apparaat.

Microgolfoven en kinderen

Een microgolfoven en kinderen is doorgaans een praktische combinatie. Even wat hapjes of pap opwarmen is natuurlijk ideaal. Maar is een microgolfoven wel veilig? Daar kunnen we kort over zijn: het apparaat is volkomen veilig. Het eten wordt op geen enkele manier beïnvloedt, behalve dat het warmer wordt. En aan de buitenkant is er weinig tot geen straling meetbaar bij een goede magnetron. Wil je het echt heel zeker weten? Dan houd je je kinderen uit de buurt wanneer de magnetron aanstaat.

Een microgolfoven is erg handig. Een andere grote plus is dat het apparaat zelf niet warm wordt. In tegenstelling tot een oven, waar je kinderen bij vandaan moet houden omdat ze zich eraan kunnen branden, gebeurt dat niet bij een microgolfoven. Dat maakt dit apparaat een van de veiligste en gemakkelijkste apparaten in de keuken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *