Mag je autorijden als je zwanger bent?

gevaar op de weg

Ben je een gevaar op de weg als je zwanger auto rijdt, of valt dat wel mee?

Er is in Nederland geen wet die zegt dat je niet mag autorijden wanneer je zwangere bent. En er is ook geen wet die je vertelt of wanneer je na je bevalling weer mag auto rijden. Dus als jij een uurtje na de bevalling weer in de auto wil stappen, dan mag dat. Technisch gezien.

Je gezonde verstand en het gevaar op de weg

Want natuurlijk zeg je nu: “Doe niet zo raar, welke gek wil nu een uurtje naar haar bevalling haar auto rijden?” En gelijk heb je ! Dat is het gezonde verstand dat spreekt. Omdat het mag hoef je het nog niet te doen!!

Je gezonde verstand en de wet

De wet geeft jouw gezonde verstand alle gelijk van de wereld. De wet bepaald namelijk dat je “geen gevaar op de weg mag veroorzaken”. En die wet is van toepassing op alle momenten dat jij domme dingen doet in de auto (want er zijn natuurlijk wel honderdduizend gevaarlijk situaties te bedenken).

gevaar op de weg
Zelf nadenken

Het is eigenlijk wel logisch dat de wet niet specifiek vastlegt wanneer een zwangere vrouw (of een vrouw die net bevallen is) mag autorijden, want iedere vrouw is anders en iedere zwangerschap loopt anders. Ik zie nog de moeder van een klasgenootje van dochterlief een dag na de bevalling met de kinderwagen met nieuwe spruit, op het schoolplein staan. Ik haalde de 2de dag na mijn bevalling net de deur naar de gang van het ziekenhuis…Ik bedoel maar.

Algemene delers

Toch zijn er wel wat algemene delers, zeg algemene richtlijnen te geven. Hou de wet dat je geen gevaar op de weg mag zijn in gedachten.
* omarm jij in de eerste 3 maanden voortdurend de wc pot? Misselijk en trillend kan je minder goed autorijden, probeer het te vermijden
* als de zwangerschapssymptomen van de eerste perioden voorbij zijn, voel je je vaak weer helemaal het vrouwtje. Toch kan je sneller afgeleid zijn dan vroeger. Let daarop en vraag ook je partner om daar op te letten.
* Na 35 weken moet je gewoon niet meer autorijden. Je hebt minder vruchtwater dan in het begin van je zwangerschap en daarmee is je natuurlijke ”airbag” verdwenen. De kans op voorween en harde buiken neemt toe. Niet bevorderlijk voor veilig autorijden…
* en tenslotte: zorg dat je goed verzekerd bent ! https://www.allianzdirect.nl/autoverzekering/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *