Vergroot de taalvaardigheid van je peuter: tips voor taalontwikkeling

taalvaardigheid

Over thuis blijven, schoolwerk, peuters en taalvaardigheid

We waren allemaal thuis, we waren lang thuis en veel en vaak.
Het was bepaald geen grapje om thuis te werken en ondertussen de kinderen te helpen met hun schoolwerk.

En toen gingen ze allemaal weer naar school en kregen we berichten over achterstanden…allemaal zaken waar je al moeder niet vrolijk van wordt. En enigszins ongerust.
Het kan zijn dat je je afvraagt of je peuter, nu hij niet naar de peuterspeelzaal of de kinderdag opvang kon, niet achterloopt met zijn taalontwikkeling.

Voor de moeders die aan taalvaardigheid willen stimuleren.

1 De sportverslaggever.

Uitleggen wat er gebeurt is de basis van taalontwikkeling, dus als je met je peuter aan het spelen bent, gedraag je dan als een sportverslaggever. En benoem wat er gebeurt. Voorbeeld: je speelt samen met je peuter met een stel autootjes. Hij pakt de blauwe. Jij zegt: “ooo, jij hebt de blauwe auto, dan neem ik de groene!”  en je pakt het groene autootje. Je kind maakt verwoede broeemmmm geluiden en zwiept de auto over de vloer. Jij zegt: “moet jouw auto heel hard rijden?” en je wacht op antwoord.
Op die manier ben je spelenderwijs (letterlijk) met taalvaardigheid bezig.

2 Niet zelf doen

Zet niet alle speelgoed op een plek waar je kind alles zelf kan pakken. Dat lijkt leuk en lief, maar nu hoeft je kind niks aan je te vragen…Natuurlijk moet je niet alles op onbereikbare hoogten neerzetten.
Dat zou gemeen zijn en bovendien word je daar zelf gestoord van. Maar het is echt een idee, om een deel van het speelgoed buiten bereik te zetten en ze daarom te laten vragen.

3 Boodschappen

Als ik met een koter boodschappen ging doen, vertelde ik altijd naar welke winkels we gingen en waarom in die volgorde. Bv “we  gaan eerst brood halen en dan naar de groenteman, dan hoef ik niet zo lang met die zware appels te slepen”  Kinderen vinden dat bar interessant en ze steken weer een boel taalvaardigheid op.

4 Hulp in de huishouding

Peuters vinden het geweldig om jou te helpen. Ze zijn namelijk graag groot. Dus grote mensen werk doen, dat willen ze wel.
Natuurlijk lopen ze verschrikkelijk in de weg, maar als je de sportverslaggever inzet, dan is het heel goed voor hun taalvaardigheid!

lees ook eens: wanneer praat mijn kind in zinnen

of Taalontwikkeling dreumes (12 tot 24 maanden)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *