Waarom zijn Friese namen zo populair?

friese namen

Friese namen zijn al jarenlang onverminderd populair. Hoe komt dat nu, vroeg ik me af? Franse namen zijn ook heel mooi en Scandinavische namen ook. Waarom kiezen Nederlandse ouders dan zo massaal voor Friese namen, terwijl ze helemaal niet eens Fries zijn?

Ik heb daar een paar redenen voor bedacht:

Mensen houden van korte namen.

Heel veel Friese namen hebben maar een lettergreep

Ik noem voor jongens:

Faas
Fos
Ico
Yep
Yf

Voor meisjes:

Aaf
Aya
Hil
Ika
Ina
It

Erg mooi vind ik deze namen persoonlijk niet: ze zijn wel erg strak en staccato, vind ik persoonlijk.
“Faas, aan tafel !” Het klinkt gewoon niet gezellig.
En je zoon Yep noemen, dat heeft toch ook een zeker risico : “Yep, laat dat !!”, klinkt toch een beetje raar. Maar goed: als je van super korte namen houdt, zit je bij Friese namen goed.
Is dit je iets te kort?

Melodieuze Friese namen met twee lettergrepen:

Voor jongens:

Fedde
Hidde
Epke
Lieuwe
Jelle
Jurre

En voor meisjes:

Mare
Fenne
Mette
Aukje
Yfke
Bente

Prachtige namen, die allemaal klinken als het begin van een liedje. En die nog steeds heel kort zijn. En die – en misschien zit daar ook wel een gedeelte van de populariteit van Friese namen in, niemand verkeerd kan uitspreken. Want ( en dit is persoonlijke ervaring) niets zo vervelend als een naar die consequent verbasterd wordt…

Friese namen

De betekenis van Friese namen

In Friesland is men goed in namen maken, zeg maar: de ene naam komt voort uit de andere naam. Ik denk ( maar dat kan ik niet wetenschappelijk onderbouwen ) dat dat wel te maken zal hebben met plaatselijke dialecten. In het ene dorp spreekt men een klank net weer iets anders uit dan in het volgende dorp. In de prehistorie waren de Friezen geduchte vechtjassen: dat komt in de naamgeving nog steeds naar voren. Grappig he, na zoveel eeuwen. Maar veel jongensnamen hebben een stoere ( vechtlustige)  betekenis

Heel vreemde Friese namen.

Tot besluit nog een rijtje met heel rare Friese namen: Anders, Braal, Befke Brocht, Fokje, Tietje,o nu heb je er een paar die je zeker niet zal kiezen !

lees ook eens : kleurrijke namen voor je kind

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *