400 vuurwerkslachtoffers, ik vind daar iets van.

vuurwerkslachtoffers

Over traditie, vuurwerkslachtoffers en moeder zijn.

Is het vuurwerkverbod mislukt, want er is nog best veel vuurwerk afschoten? Of is het een knallend ( vergeef me deze flauwe woordgrap) succes, want er zijn dit jaar veel minder slachtoffers dan andere jaren?
Tja, is het glas half leeg of is het glas halfvol?

Wat blijft, is dat er bij het afsteken van vuurwerkslachtoffers vallen. Dodelijke slachtoffers zelfs…
Je zal als moeder je twaalfjarige zoon verliezen omdat het bij jou in het dorp nu eenmaal traditie is dat we op oudejaar met knalhamers met magnesium schieten. De kinderen schoten zelf niet eens…ze liepen gewoon langs. Fijne traditie. Moeten we dit echt willen?

vuurwerktraditie en vuurwerkslachtoffers

Ik weet niet hoe het met jullie is, lieve medemoeders, maar iedere keer als ik hoor: ”dat is traditie ”, in combinatie met het verbranden van kerstbomen, auto’s , pallets en wat je nog verder kan bedenken, gaat er bij mij iets mis.
Dan krijg ik hele vreemde zenuwtrekjes. Dan wil ik slaan….

Kunnen we de grote mensen die zo voor deze traditie zijn niet bij elkaar roepen. Ergens op een rustige plek, met een kopje thee? En zullen we ze dan uitleggen dat de traditie om de boel in de fik te steken een beetje achterhaald is? Dat deden de Batavieren als ze de vijand overwonnen hadden. Moet je niet meer willen.

Bij het tweede kopje thee behandelen we de kosten van deze traditie. De kosten om de boel weer schoon en netjes te krijgen natuurlijk. Maar ook de medische kosten. Daarna leggen we uit dat de helft van de vuurwerkslachtoffer, zelf niks afstak. Ze zijn verwond door de behoefte aan traditie van een ander. Wil ik als moeder dat mijn kind een ander kind verwondt omdat hij zo nodig vuurwerk wil afschieten? Dacht het niet.

Dus lieve medemoeders er is werk voor ons aan de winkel. En nu bedoel ik niet in jouw opvoeding, jouw kinderen kunnen best uit de voeten met een paar lieve vuurpijltjes, die maken geen vuurwerkslachtoffers.
Maar er is wel werk aan de winkel in onze omgeving. Laten we luid en duidelijk roepen dat die vuurwerk traditie dikke bullshit is, zolang er vuurwerkslachtoffers te betreuren zijn.

er zijn ook leuke tradities, lees lekkere traditie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *