Kleuters en kriebelbeestjes

kriebelbeestjes

Veel kleuters hebben een fascinatie voor kriebelbeestjes, dat is helemaal niet eng. Dat is juist erg leuk.

Als ouder kan je een heleboel doen als je kind geboeid raakt door insecten. De eerste tip die ik je ga geven, vind je misschien heel raar. Maar geloof me: hij werkt!
Dit is wat je doet: zak door je knieën en kijk met je kind mee. Vergeet de afwas, de boodschappen en de rot-opmerking van je buurvrouw. Kijk gewoon en je zal zien dat je na een halve minuut betoverd bent…Vliegjes, spinnetjes, mugjes, mieren. Het kruipt en fladdert en doet. Jij begrijpt niets van hun bewegingen, maar de kriebelbeestjes gaan onverstoorbaar hun gang.

Nu snap je je kind.

Kriebelbeestjes: leuke dingen die je kan doen.

Mijn achternichtje van 6 wilde een insectenhotel in de tuin. Haar moeder, mijn grote nicht, is een prima moeder en zette er een neer.

Dat is stap 1.  Sta je kind niet in de weg als ze graag iets wil realiseren

Stap 2 is logisch: bouw je eigen insectenhotel.
Dat is helemaal niet zo moeilijk. Of ik moet zeggen: dat kan je zo moeilijk maken als je zelf wil.
Met het samen bouwen van een insectenhotel, doe je twee slimme dingen tegelijk.
1- je kind wordt nog meer betrokken bij kriebelbeestjes: immers wat je zelf hebt gemaakt, vind je interessanter dan wat je moeder heeft gekocht.
2- je kind leert ondertussen een heleboel over insecten…
op Natuurmonumenten vind je hoe je een insectenhotel moet maken.

Stap 3 naar de bibliotheek
er zijn enorm veel boeken over kriebelbeestjes te vinden. En op deze leeftijd is je kind een absolute spons! Ze zuigen informatie op en …vergeten het nooit meer. Een ander pluspuntje is dat je zelf ook vast het een en ander bijleert. Dat is dus een van de leuke kanten van het moeder zijn: jij leert je kinderen wat, en zij leren jou wat.

Stap 4 Voor gevorderden:

Leer kinderen hoe ze kriebelbeestjes vast kunnen houden. Vlinders mag je niet aanraken, al vind je ze nog zo mooi. Je zou een vleugel kunnen beschadigen. Een kikker hou je voorzichtig in de kom van je twee handen vast. Kleine beestjes, spinnetjes en torren laat je op je platte hand lopen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *