Je kleuter. 4 jaar en 3 maanden

kleuter 4 naar 5 jaar

De ontwikkeling van je kleuter vier jaar en 3 maanden: wat leert je kind deze maand?

Ik kan het zelf!!! is de standaard uitdrukking van dit moment, of je kind zich nu aan het aankleden is, zijn tanden poetst, de tafel dekt. Naarmate hun motorische vaardigheden groter worden, willen kinderen meer zelf doen. En eigenlijk is dat maar goed ook. Wij zullen er tenslotte niet altijd zijn om veters te strikken en boterhammen te smeren….. Dus, als kost het soms meer tijd om hen het zelf te laten doen dan om het voor hen te doen….help je kind zelfstandig worden.

Lichamelijke ontwikkeling

Als ze (ruim) 4 jaar oud zijn, zijn kleuters in principe in staat zich-zelf aan te kleden, al kunnen ze behoorlijk gefrustreerd raken van ritsen en kleine knoopjes. In dit stadium van hun ontwikkeling iets om rekening mee te houden als je kleren voor je kind koopt!
Als er een ding is wat je kind op deze leeftijd zelf wil doen, maar beslist niet zelf mag doen, is het TANDENPOETSEN. Met vier jaar zijn kinderen echt nog te jong om deze bewegingen behoorlijk te kunnen coördineren. Het compromis is vaak dat je kind mag beginnen en jij het afmaakt.

Je leven als ouder met een  kleuter vier jaar en drie maanden

als je het al niet deed, dan is dit het moment om de gewoonte in te voeren met elkaar te ontbijten.
Het ontbijt is de maaltijd die we het hardst nodig hebben en bizar genoeg, het meest overslaan!
Dat heeft er mee te maken dat kinderen niet hongerig opstaan en dat jij als ouder je ’s morgens vaak suf rent. Maar we weten allemaal dat een kind met honger niet goed functioneert in de klas…Dus: ontbijten. Vind een vorm die voor de hele familie werkt en doe het gewoon. Schrijfster dezes is er ook ooit mee begonnen en kan nu al 20 jaar niet meer zonder ontbijt, terwijl ze als student daar helemaal geen moeite mee had. Dus geloof mij: het is allemaal gewoonte!

Met dank aan babycentre.uk

Lees verder: de ontwikkeling van je kleuter: vier jaar en vier maanden

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kleuter maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *