Ik ben je moeder, niet je vriendin

moeders en dochters

Moeten moeders en dochters vriendinnen zijn?

Met regelmaat zie ik moeders op tv, of lees ik stukjes op internet van moeders en dochters die verklaren elkaars beste vriendinnen te zijn.
Nou laat ik helder zijn, ik wil beslist niet de beste vriendin van mijn dochter zijn.
Al is het alleen maar omdat ze dertig jaar jonger is, dan ik en ik een avond stappen met haar beslist niet zou overleven. En de meer dan de helft van de muziek die zij mooi vindt, vind ik een aanslag op mijn gehoor…Haar uithoudingsvermogen om te winkelen is ongevenaard en mijn gewoonte om op het prijskaartje te kijken voor ik besluit of ik het leuk vind, vindt zij belachelijk..

Nu heb ik het nog niet gehad over het delen van intimiteiten met vriendjes enzo…

Zonder dollen, want dit zijn natuurlijk lichtelijk belachelijke voorbeelden, ik hou van mijn dochter, ik ben gek op haar, maar ik ben haar moeder en niet haar vriendin.
En dat heeft twee redenen.

Een goede vriendschap is gelijkwaardig. Je beste vriendin huilt op jouw schouder haar liefdesverdriet uit en sleept jou door de sportschool, voor je eigen bestwil.
Bij moeders en dochters ligt dat anders. Een moeder zorgt voor haar kind en niet andersom. Natuurlijk kan een volwassen kind een moeder te hulp schieten. Dat lijkt me niet meer dan logisch, maar dan hebben we het over een “overmacht-situatie”. Let maar eens op hoeveel bejaarden mensen er moeite mee hebben dat ze hun kinderen nodig hebben…

Ik zou het ook oneerlijk vinden als ik mijn kinderen nodig had om voor me te zorgen. Een ouder zorgt voor zijn kinderen en op een dag zorgen die kinderen voor hun kinderen, die op een dag…..

Er is nog een reden waarom ik niet de beste vriendin van mijn kind wil zijn. Kijk eens even naar je eigen vriendenkring. Is die nog steeds precies hetzelfde als 10 jaar geleden? Ik durf te wedden van niet…
Sommige vrienden hou je een heel leven, anderen komen en gaan.
Een moeder gaat nooit. Zelfs niet als je als kind heel vervelend doet. Dan vindt een moeder je misschien ook vervelend, maar ze blijft. Ze laat je niet vallen. Ze is namelijk je moeder.
 

En niet je vriendin.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *