Kind van 8 jaar: belangrijke emotionele mijlpalen.

groep

je kind van acht en het belang van de groep

Wanneer je kind ongeveer acht jaar is ( het is altijd ongeveer he, het gebeurt niet exact na de achtste verjaardag) gebeuren er een paar heel belangrijke dingen in de emotionele ontwikkeling van je kind.

Jouw rol als ouder

In de eerste plaats, jij als ouder wordt minder belangrijk, schrik niet. Je bent nog steeds de allerbelangrijkste volwassenen in het leven van je kind, maar je krijgt concurrentie. Vrienden gaan een steeds belangrijker rol spelen in een kinderleven. En dat is iets waar je alleen maar blij mee kan zijn.

Fantasie spelen

Kinderen van acht “spreken elkaars taal”, want op deze leeftijd worden ze heel goed in fantasie spelen. Dat kunnen spelen zijn waarbij ze ineens ontdekkingsreiziger zijn, of waar ze een drakenschool hebben opgericht, of een ingewikkelde handel. Zelf weten ze precies waar ze mee bezig zijn en wie wie is. Jij als ouder begrijpt er helemaal niks van…

Deel van een groep

Op deze manier spelend, leren kinderen deel te zijn van een groep. En – ook niet onbelangrijk -, ze leren hoe deel te blijven. Geven en nemen, onderhandelen en het eens worden. We zien nu ook een belangrijk verschil ontstaan tussen jongens en meisjes. Hoewel meisje absoluut trouw zijn aan de groep, vinden ze het ook heel belangrijk sub groepjes van twee of drie meiden te vormen. Jongens hebben die behoefte veel en veel minder.

Crushes

Dit is ook de leeftijd waarop crushes zich beginnen te ontwikkelen. Een crush is nog totaal niet seksueel. Wanneer jouw kind een absolute aanbidding ontwikkelt voor een leeftijdsgenootje van hetzelfde geslacht, zegt dat nog niets, ik herhaal voor de zekerheid helemaal niks, over de seksuele voorkeur die je kind later zal ontwikkelen.

de minder leuke kant van de groep

Met het vormen van groepen heeft ook een minder leuke kant: dit is de leeftijd waarop pesten kan beginnen. Kinderen van deze leeftijd hebben we net gezien, vinden het belangrijk om een bij een groepje te horen…Helaas hoort daar ook bij dat die grenzen van die groepen bewaakt moeten worden…En dat betekent dat er kinderen buitengesloten worden.

meer lezen over de ontwikkeling van een kind van acht jaar?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *