Wat iedere ouder zou moeten weten over spelend leren

spelend leren

Veel ouders worden nu geconfronteerd met een extra uitdaging  in de opvoeding. Je krijgt als ouder zomaar een extra rol als leerkracht, terwijl je door al die nieuwsberichten al gestrest genoeg bent. Waar je eerst het leren van je kind samen met de leerkracht deed, doe je nu het volledige palet van pedagogiek zelf. Vandaag  wil ik binnen spelend leren de rol sleutelervaringen belichten. En vooral hoe jij je kind op een speelse manier hierin kan helpen.

Sleutelervaringen

Ten eerste wat zijn sleutelervaringen?  In het kort zijn sleutelervaringen ervaringen die een deur open zetten en vervullen in de ontwikkeling van kinderen. Ervaringen die ze nodig hebben om verder te kunnen leren. Zo dat klinkt ingewikkeld! Maar dat valt wel mee.

Het geheim zit in spelend leren

Een sleutel ervaring kan je niet plannen. Je kan niet zeggen: vandaag gaan we aan sleutelervaring 4 werken Een kind dat actief bezig is, leert al spelend. Passief naar een beeld kijken is makkelijk en soms leerzaam, maar als je van leren een spel maakt gebeurt er veel meer. Een kind dat helemaal opgaat in een spel is er met zijn of haar koppie bij. Door actief te spelen doen kinderen ervaringen op. Kijk bijvoorbeeld eens hoe je peuter spullen in een tas propt…Als spelend komt ze erachter dat haar drie beren niet in de tas passen, maar drie ballen wel. Even later heeft ze de shopper van mama te pakken en kijk eens: Nu passen die drie beren er wel in! Al spelend ontwikkelt een kind inzicht in groot en klein. Eigenlijk gaat het meeste vanzelf,  maar als je samen speelt ontstaat er interactie. Je kan de sleutelervaring niet plannen, maar je kan wel je kind al spelend nieuwe mogelijkheden aanreiken.

Leren in spelvorm 
Er zijn veel spelvormen te bedenken die een beroep doen op de sleutelervaringen. Een makkelijk op te zetten, maar leerzaam spelletje is het categoriseren van dingen. Het is super leuk om met speelgoed dieren te doen.

Welk dier leeft in het water? En welke in de lucht ?  Wat zijn zoogdieren en wat zijn vissen? Welke dieren horen op de boerderij, welke in het bos?

Als je ziet dat je kind met speelgoed dieren in de weer is, kan je daar met dit soort vragen op inspringen. Dat is de kern van spelend leren.


Afhankelijk van de leeftijd is er altijd een leuke spelvorm te vinden. De meeste kinderen stellen zelf de vragen en willen alles weten. En creëren al spelend hun eigen sleutelervaring.
Een andere leuke sleutelervaring die je kinderen al spelend kan aanreiken, wanneer ze met speelgoeddieren bezig zijn is muziek!
Je kind scharrelt rond met zijn speelgoed dieren en jij begint de bijbehorende geluiden te maken… wedden dat je dagenlang je kind hoort kraaien, brommen en blaffen?

PS, voor echt leuke speelgoed dieren en educatief materiaal over dieren, kan je eens kijken bij https://www.diermodel.nl/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *