Wat mag je baby op zijn boterham?

boterham

Wat mag je baby op zijn boterham, anders dan je denkt zijn smeerkaas en leverworst niet de verstandigste keuzes, kies voor fruit en magere kaas.

Wij Nederlanders zijn eigenlijk een saai volkje als het aankomt op ons ontbijt en onze lunch. Een boterhammetje met kaas en een boterhammetje met worst. En de volgende dag, een boterhammetje met kaas en een met…precies: worst!
En dat geven we dus ook aan onze kindjes. Boterhammetje smeerkaas, boterhammetje smeerworst.

Boterhammetjes met kaas en smeerworst zijn niet zo verstandig als broodbeleg.

Toen dertig jaar geleden mijn kinderen klein waren maakte niemand bezwaar tegen dit broodbeleg. En mijn kinderen zijn gezonde jonge mensen geworden. Maar toch. Nu we beter weten, kunnen we ook beter doen.

Smeerkaas is geen goed broodbeleg omdat het en teveel zout bevat en teveel verzadigd vet.
De nieren van je baby kunnen nog niet tegen teveel zout. En teveel verzadigd vet, kan op latere leeftijd gevolgen hebben. Zit in jouw familie mensen met een verhoogd cholesterol, wees dan zeker matig met verzadigd vet. Want dat kan erfelijk zijn. En liever safe than sorry!
Smeerworst bevat net als smeerkaas te veel zout en verzadigd vet en ook nog eens vitamine A.

Wat mag er wel op de boterham

Alles wat je baby als mag eten als fruithapje of ander hapje mag je ook op de boterham smeren! Dat is jam zonder suiker, van puur fruit! Yammie, neem zelf ook een hapje! Dus : banaan, aardbeien, avocado kan allemaal op de boterham. Net zoals appelmoes zonder suiker ( in de magnetron heb je in 5 minuten appelmoes gemaakt.
Als je kind ouder wordt (8 maanden) kun je ook zaken als kipfilet en cottage cheese op de boterham geven.
Elk kind vind natuurlijk een boterham met hagelslag heel erg lekker, maar dat is niet erg gezond! (maar dat weet je ook wel)Veel moeders denken dat stroop minder ongezond is dan jam, dat is een beetje waar in stroop zit een spoortje ijzer. Maar verder zit er net zoveel suiker in als in jam, vergis je niet

Pindakaas en ei: uitproberen

Voor deze producten zijn nogal wat mensen allergisch. Daarom dacht men ook dat je die iet aan jonge kinderen moest geven.
Onderzoek wijst uit dat je juist deze stoffen aan je baby moet geven, om allergie te voorkomen. Lees er meer over bij Voedingscentrum.nl

Honing: een no go

In honing kan een bacterie zitten waar kinderen onder  de 1 jaar erg ziek van worden kunnen worden. En waarom zou je honing op een boterham smeren, het is net zo zoet als jam, stroop en hagelslag.

Lees eens meer over funfood en hoe je hele maffe boterhammen kunt maken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *