wat is een babyshower en waar komt het vandaan

waar komt de babyshower vandaan

Hoezo een babyshower ?

Zei je tien jaar geleden dat je een babyshower ging houden,dan vroeg iedereen je “Een WAT?!?” Maar inmiddels is dit Amerikaanse fenomeen al helemaal ingeburgerd. En waarom ook niet? Waarom zou je niet iedere aanleiding voor een feestje oppakken. En wat is nu een betere aanleiding voor een feest dan een baby opkomst?

Babyshower waar komt het vandaan?

Even terug in de geschiedenis: zoals ik al zei, de babyshower is een Amerikaans gebruik en is bedoeld om de aanstaande moeder te verwennen, maar ook te helpen met haar baby-uitzet.

Mij verbaast het niet dat juist in Amerika deze traditie is ontstaan. Immers toen de Amerikaanse kolonisten naar “het westen” ( in de 18de eeuw) trokken ontstond het gebruik om deze pioniers “uit te zwaaien” en te voorzien van materialen. Voor een deel was dat uit sympathie en bedoeld als aandenken,( de kans dat men elkaar ooit nog zou zien, was heel klein ) maar voor een ander deel hadden de pioniers deze spullen ook heel hard nodig in ” het nieuwe land”, waar misschien veel fortuin wachtte, maar geen winkels!

Dus, veel meer dan wij, zijn de Amerikanen gewend aan een feestje dat voor het feestvarken ook iets oplevert.

Wat kun je doen met een babyshower?

De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos, maar twee zaken staan vast:

1. Een babyshower hou je tijdens de zwangerschap en niet als de baby pas geboren is. Als de baby er eenmaal is hebben de jonge ouders hun handen vol, en staat hun hoofd niet naar partijtjes ( maar naar slaap! )
Bovendien is een babyshower ook bedoeld om de aanstaande moeder te helpen met haar uitzet, en als de baby er is, is dat een beetje mosterd naar de maaltijd

2. Een babyshower is een gebaar van vriendinnnen/familie naar de aanstaande moeder. De aanstaande moeder staat in het middelpunt en hoeft dus ook zelf niks te doen!

Met wie hou je een babyshower?

Dat mag je fijn helemaal zelf weten. Over het algemeen zijn het zussen en vriendinnen van de aanstaande moeder die een dergelijk evenement organiseren,en dan wordt het gewooneen heerlijk vriendinnenfeestje. Maar het kan natuurlijk ook heel gezellig zijn daar de aanstaande oma(‘s) bij uit te nodigen of andere ervaren moeders. Er zijn ook babyshowers waarbij vaders aanwezig zijn. Maar ik moet eerlijk zeggen: mij lijkt dat geen goed idee. Hoe goed vaders ook "zwanger" kunnen zijn, echt kroelen over babyspulletjes, zit nog niet in hun genen…

Waar hou je een babyshower?

Ook dat is iets wat je per gelegenheid beslist. Je kunt er natuurlijk een zaaltje voor af huren, maar dat brengt niet geringe kosten met zich mee. Vaak wordt de babyshower ook bij de aanstaande moeder thuis gegeven, reuze gezellig, maar bedenk wel : het is een feestje voor juist die moeder.

En na afloop van een feestje is er altijd een hoop op te ruimen…. Organiseer in dat geval wel een opruim/afwas ploeg! Natuurlijk kan ook iemand haar huis ter beschikking stellen.

En als je een groepje hebt, dat zich niet snel geneert is het helemaal geen gek idee om ( als het zomer is tenminste ) heerlijk naar een park, bos of duinpan te gaan met z’n allen.

Volgende keer : thema’s voor babyshowers

lees ook wat eet je wel en wat eet je niet als je zwanger bent

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *