Januari, de maand erna

januari de maand erna

Een moeder met een hobbie: Januari, de maand erna….

Januari. Nieuw begin, nieuwe kansen. Het is ook de hoogste tijd om weer in het gareel te komen, af te kicken van alle feestelijkheden. En vooral een beetje rust en regelmaat. Want daar heeft onze zoon, maar wijzelf eigenlijk ook, wel behoefte aan. Eens even kijken wat we allemaal hebben gedaan de afgelopen tijd.

Het begint eigenlijk al half november. Kindjes gaan met mooie zelfgemaakte lantaarns langs de deuren om snoep op te halen (nee, echt geen fruit gezien bij de score van die dag!). En Sint Maarten is nog maar net vertrokken, of Sint Nicolaas arriveert al. De intocht van de Goedheiligman markeert het beginpunt van drie weken lang schoenzetten, liedjes zingen en pepernoten eten met als hoogtepunt natuurlijk pakjesavond. Wat een feest!

In de familie hebben we dan ook nog twee verjaardagen (waaronder de mijne) voordat we aan de Kerst toe zijn. Ik ben dol op de Kerst! En vooral op de kerstversiering: minstens twee bomen worden opgezet in huis en ook buiten hebben we kerstversiering (bescheiden hoor, vinden we zelf). De Kerstdagen brengen we door met onze families. Heerlijk eten en drinken en vooral lekker bijkletsen. Wel in een mooie jurk natuurlijk, ook al is dat niet altijd even handig met al die kleine kindjes. Om in vorm te blijven vieren we nog een verjaardag en dan is het Oud&Nieuw.

Met het grootste gemak blijft onze bink wakker tot middernacht om dan vervolgens met veel enthousiasme vuurwerk te gaan afsteken. Hij vindt het helemaal geweldig en kan er geen genoeg van krijgen.

En zo luiden we het oude jaar uit en beginnen we vol goede moed aan het nieuwe jaar. De eerste week van januari gaat het nog even door met feestelijkheden: Nieuwjaarsborrel in de buurt, op het werk en zelfs op de BSO. En gelukkig ook nog een paar verjaardagen in de eerste helft van januari. Alles bij elkaar zijn we bijna twee maanden lang aan het feestvieren geweest! Hartstikke leuk, maar ook best vermoeiend.

De donkere dagen NA kerst

En die tijdelijk andere eetgewoontes, nou die voel ik ook wel. Of is alleen bij mij de weegschaal stuk? Half januari begint het grote afkicken. Dan valt het ineens op dat die “donkere dagen voor Kerst” eigenlijk pas NA de Kerst zijn.

Niks geen gezellig verlichte straten en winkels meer, niks geen leuke feestelijke lampjes in tuinen en huizen. Nee, nu pas valt de echte grijze grauwheid van deze tijd van het jaar op, versterkt door het weer: regen, nare kwakkeltemperatuur…. een grote bah! Met als grootste afknapper in het vooruitzicht: Blue Monday. Die beruchte maandag in de laatste volle week van januari; de dag waarop we constateren dat het weer niks is geworden met onze goede voornemens en waarop we massaal op de bodem van onze winterdip zitten. Dat schijnt (na het vergaan van de wereld) de slechtste dag van het jaar te zijn. En die moet dus nog komen. Fijn vooruitzicht, maar niet heus. Dus januari, kunnen we die maand volgend jaar gewoon overslaan?

Lees ook: Uitlaatgassen graag

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *