Tips voor een veilige omgeving voor zowel baby als huisdier

Tips voor een veilige omgeving voor zowel baby als huisdier

De komst van een baby is sowieso een grote verandering in je leven waarvoor veel voorbereidingen nodig zijn, ook wanneer het gaat om je woning. De babykamer voorbereiden en de ‘babyproofing’ van je huis of appartement kost al best veel werk. Maar hier wordt nog een extra dimensie aan toegevoegd als je al een vrolijke viervoeter thuis hebt rondrennen, of dit nu een hond is of een kat. Een veilige en leuke omgeving creëren thuis voor je nieuwe baby én voor je hond is van groot belang. In dit artikel bespreken we een aantal tips. Denk aan regels opstellen rondom het hondenkussen en de eerste introductie.

Voorbereiden

Nog voordat je thuis komt met de baby kun je al beginnen met het voorbereiden van je huisdier op de komst. Speel bijvoorbeeld babygeluiden (inclusief huilen) af op de computer zodat je hond of kat al gewend raakt aan de geluiden die bij een baby komen kijken. Begin met een heel zacht volume en werk langzaam op naar een normaal geluidsniveau. Begin ook alvast met het zetten van nieuwe regels en routines. Als je bijvoorbeeld niet wilt dat de hond op het bed slaapt aangezien er in de toekomst een baby in het bed zal zijn, moet je die regel daarvoor al handhaven. Het kan even wennen zijn voor de hond of kat, maar beter voordat de baby er is dan erna.

Introductie

De eerste introductie tussen baby en huisdier is natuurlijk een spannend moment. Je wilt je huisdier op zijn eigen gemak de baby laten ontmoeten. Een persoon zal het huisdier vasthouden aan de lijn. Doe dit ook bij een kat. Schaf daarvoor een kattentuigje aan. De andere persoon zal de baby vasthouden. Als het huisdier gestresst of geagiteerd raakt, stop dan en probeer het een paar dagen later weer. Ook als de eerste introductie goed gaat begint het werk dan pas echt. Zeker de eerste jaren zal elke interactie onder toezicht moeten zijn. Laat een baby en huisdier nooit alleen samen. Juist als de baby begint met kruipen en daarna lopen wordt het belangrijk om interacties in de gaten te houden.

Ruimte voor het huisdier

Natuurlijk zal er zeker in het begin veel aandacht naar de baby gaan. Maar zorg ervoor dat ook het huisdier aandacht genoeg krijgt en goed verzorgd wordt. Zorg ervoor dat het huisdier ook zijn eigen plekjes heeft om rust te pakken, waar de baby niet mag komen. De eerste jaren zal de baby niet veel regels kunnen aanhouden maar zodra de peutertijd begint, leer de baby dan ook omgaan met het huisdier. Hoe je de hond of kat aait bijvoorbeeld, en dat ze de hond ook alleen moeten laten. Zowel de opvoeding van het huisdier als de opvoeding van de  baby is jouw verantwoordelijkheid.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *