Dankbaar

dankbaar

Dankbaar voor dat wat je bent

Niemand heeft invloed op de manier waarop we ter wereld komen. We bepalen van tevoren niet wie onze ouders gaan worden. En we bepalen ook niet wáár we geboren gaan worden. En toch zijn onze ouders en de plaats waar we ter wereld komen een belangrijk, zo niet het belangrijkste deel, van ons levensgeluk. Het is niet vanzelfsprekend dat je in een liefdevol nest groot gebracht word.

Soms begint het al met de verwekking van jezelf. Ben je een bewuste keuze? Of ben je verwekt bij een ouder die nog helemaal niet toe was aan zo´n verantwoordelijkheid. Was je moeder te jong, drugs- of alcoholverslaafde, of nog erger, was je het resultaat van een verkrachting? En hoe zit het met je vader? Was/is hij een liefdevolle man? Of werd je mishandelt, misbruikt, of genegeerd. Heb je je nooit welkom gevoeld, voelde je je niet geliefd of ken je hem helemaal niet?

en wat nu als?

En wat nu als je geboren zou zijn in Afrika. Een land waar een groot deel van bevolking nog steeds honger lijdt, doodgaat aan aids, plunderingen en verkrachtingen dagelijkse kost zijn. Of je werd geboren in Syrië. Een land waar veel kinderen op heel jonge leeftijd al trauma´s oplopen. Omdat ze moeten zien hoe hun ouders en familie afgeslacht worden. Of omdat ze zelf gemarteld en misbruikt zijn. Ik verbaas me over hun overlevingsdrang. Zelfs door alle mensonterende gebeurtenissen die zij mee moeten maken is hun drang naar een beter leven zo ongelofelijk groot.

Elke dag even  dankbaar..

Misschien ben je gaandeweg in je leven op problemen gestuit. Door bijvoorbeeld brand, ziekte of het overlijden van een dierbaar iemand. Het vormt je. Het maakt je tot wie je bent.
Dus elke dag als ik de krant opensla en sommige hartverscheurende stukken lees zijn er momenten dat ik even stil zit en dankbaar ben. Dankbaar voor een dak boven mijn hoofd, eten op tafel, twee gezonde kinderen, een lieve man, familie en vrienden, scholing, zorg en vooral de vrijheid. Het helpt me om na te blijven denken over wat ik nu eigenlijk écht belangrijk vind en om minder energie te verspillen aan de dingen die niet zo belangrijk zijn. Ik word daar een gelukkiger mens van. Gelukkiger door gewoon zo heel af en toe even dankbaar te zijn. Iedereen heeft zo zijn eigen manieren. En dit is de mijne…

Lees nog meer van Anita 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *