Hoe zwanger worden via een zaaddonor?
Heb jij een kinderwens en denk je erover om zwanger te worden via een zaaddonor? Lees dan in dit artikel hoe dit in zijn werk gaat, waar je rekening mee moet houden en welke mogelijkheden er zijn.
Wat is een zaaddonor?
Een zaaddonor is iemand die zijn zaad doneert om de kinderwens van iemand anders te vervullen. Dit kan iemand doen vanwege een nobele reden, maar ook om iets bij te verdienen. Iemand die zijn sperma doneert aan een spermabank ontvangt hier ongeveer 75 euro voor. Echt rijk zul je er dus niet van worden.
Twee verschillende opties
Je hebt de keuze uit twee opties, namelijk gebruik maken van een donor van de spermabank/kliniek of zelf iemand vragen of hij sperma wil doneren.
Dit laatste is natuurlijk niet zo eenvoudig als een advertentie plaatsen met de titel zaaddonor gezocht op je social media account, maar het kan voordelen hebben om een bekende te vragen. Toch is het vooral in dit geval erg belangrijk om duidelijke afspraken te maken, aangezien het kan voorkomen dat een bekende donor graag een band wil opbouwen met jouw kindje.
Dit kan dus ook een reden zijn om juist voor een donor te kiezen via een officiële instelling. Wat tegenwoordig niet per se betekent dat het om een anonieme donor gaat. Je weet als wensouder niet wie de donor is, maar deze gegevens zijn wel bekend bij Nederlandse spermabanken. Tegenwoordig is dit allemaal goed geregeld, waarbij zowel de donor als het kindje hun eigen wensen kunnen aangeven en worden gerespecteerd.
Heeft een zaaddonor zeggenschap over het kindje?
Nee, het antwoord op deze vraag is duidelijk als je kiest voor een spermabank. Als iemand besluit om zaad te doneren aan een kliniek, dan doet diegene dit wetende dat hij geen rechten heeft over het kind en dus ook niet betrokken is bij de opvoeding. Dit betekent ook dat de donor geen verplichtingen heeft, zoals bijvoorbeeld op financieel gebied.
Als een bekende zich als zaaddonor heeft aangeboden, dan kunnen jullie hier onderling afspraken over maken. Stel bij voorbaat een contract op, zodat alle afspraken voor alle partijen helder zijn en hier later geen onenigheid over kan ontstaan. Het is in dit geval belangrijk om met elkaar te blijven communiceren en ook lastigere dingen te bespreken die wellicht gevoelig liggen.
Kan iedereen zomaar zaad doneren?
Nee, als je kiest voor donorconceptie, dan gaat dit uiteraard allemaal heel secuur. Zo krijgen alle potentiële donoren eerst een gezondheidscheck (medisch en psychologisch), waarbij onder meer wordt gecontroleerd op genetische aandoeningen. Ook kunnen enkel mannen tussen de 18 en 45 jaar sperma doneren. Donoren dienen zich dus te identificeren, maar ook buitenlandse donoren kunnen sperma doneren bij Nederlandse klinieken. Dit komt doordat de vraag naar donoren groter is dan het aanbod.
Kan ik zelf een selectie maken als ik kies voor een donor via een spermabank?
Nee, als je kiest voor een donor via een Nederlandse officiële spermabank, dan kun je van tevoren geen inzicht krijgen in uiterlijke kenmerken, opleiding, waarom iemand ervoor heeft gekozen om te doneren, enzovoorts. Dit kan pas na de bevalling en dit is wettelijk vastgelegd in de wet donorgegevens kunstmatige bevruchting.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!