Ontwikkeling van je baby: de eerste week

eerste week

Wennen

De eerste week, of eigenlijk de eerste maand, staat in het teken van wennen. Jij moet wennen aan je baby en je baby moet wennen aan de wereld. Het leven buiten de buik, is tenslotte heel wat anders dan het leven binnen in de buik.

Het leven kan vermoeiend zijn, dat weten we, nou voor je baby is het dat zeker! En daarom slaap je kleintje veel, heel erg veel. Helaas zijn het korte slaapjes. Een pasgeboren baby slaapt in het begin niet meer dan 2- 4 uur. En dat is dan weer heel vermoeiend voor jou als jonge moeder. Helaas, blijft dit meestal niet tot de eerste week beperkt. Het kan echt wel een paar weken duren voor een baby langer kan slapen dan drie uurtjes.

Om de drie uur eten

Als je baby wakker wordt, wil hij maar een ding: ETEN! Dat babybuikje is zo klein er kan maar weinig in, maar dat weinige is ook weer snel op. Dan wordt je kindje wakker en…wil eten.
Je snapt nu ook waarom die hele kleintjes nog geen hele nacht kunnen doorslapen enzeker niet in de eerste week. Ze hebben gewoon vaak eten nodig. En niet alleen mensen babies, kijk maar eens naar een nest met jonge vogeltjes. Papa en mama vogel vliegen zich helemaal suf met lekkere hapjes en die jongen lijken nooit genoeg te hebben!

Wat doet je baby?

Hmm, behalve huilen, eten en poepen? Niet zo veel, lijkt het….
Kijk maar eens goed: je kindje knijpt zijn vuistjes dicht, maar als hij schrikt, gaan ze direct open!
Je ziet ook allerlei fronsjes over dat koppie gaan, waarom? Ik weet het niet, maar het is wel schattig om te zien.

Herkent je baby je al in de eerste week?

Ik denk dat herkennen een groot woord is. Een baby denkt niet: “haaa, daar is mijn moeder”. Maar een baby herkent wel jouw geur als een geur die bij hem hoort. En sterker nog, die kan hij nog steeds onderscheiden als hij twintig moeders tegelijk ruikt.
Ongeveer hetzelfde gaat op voor je stem. Ook die herkent een baby als vertrouwd, ook tussen andere stemmen en geluiden.
Zo bijzonder vind ik dat.

meer lezen: lees dan de ontwikkeling van je baby van week tot week

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *