Namen voor een tweeling. Does en donts

tweeling namen

Tweeling namen dat is toch even anders dan twee keer een kind een naam geven. Het moet bij elkaar passen en toch ook weer individueel zijn.. We zetten wat tips op een rijtje

Laat tweeling namen niet matchen!

Het is natuurlijk heel verleidelijk om twee van die schattige hummels, die ook nog eens sprekend op elkaar lijken, namen te geven die ook op elkaar lijken… Het gaat bijna vanzelf.
Op dit moment staat in de top-tien van tweeling namen de namen Ella en Emma. Het klinkt geweldig. Net als Ann en Andy of als Jason en Mason. Het lijkt wel of tweeling namen op zijn minst evenveel lettergrepen moeten hebben, en samen lekker moeten klinken. Maar is dat ook zo??

Er zijn twee heel goede reden om je tweeling twee heel verschillende namen te geven
1)      ieder kind is uniek en verdient een unieke naam. Geen naam die leuk klinkt bij de andere naam.
2)    wanneer je een meisjes tweeling hebt die laten we zeggen Ella en Emma heten, hoe weten ze dan later voor wie die brief E. Achternaam is??
TIP
Ga je toch voor Emma en Ella ? Geef bij kinderen dan een tweede naam met een andere letter. Zo voorkom je later verwarring.

Blijf in een thema

Ik zou ook kunnen zeggen, overdrijf niet naar de andere kant. Daar bedoel ik dit mee, kind een vernoem je naar oma. En die heet Treintje. Het andere kind geef je een naam die je echt mooi vind, die noem je Cloud….
Treintje en Cloud…zie je wat ik bedoel??
Een thema:
In Amerika zijn op dit moment de namen Faith en Hope heel populair. Hoewel ik het persoonlijk afgrijselijke namen vind, is dit een goed voorbeeld van twee namen in hetzelfde thema ( nl de deugden)
Maar je kan ze ook allebei een Franse of Ierse naam geven. Of een sprookjesnaam, de mogelijkheden voor een thema zijn enorm.

Wees even praktisch

Kijk, Margareta en Alexandra, dat zijn prachtige namen. Maar niet als je ze tegelijk moet roepen om dat de schatten verstoppertje aan het spelen zijn bij de Primarkt…begrijp je wat ik bedoel? Nou weet ik wel dat zulke lange namen in de praktijk altijd worden afgekort, maar toch…

Zorg dat de  tweeling namen allebei even (on) gewoon zijn

Weet je hoe vaak je artikelen met namen tegenkomt? Mokken, pennen, etui’s, sleutelhangers??
Zo sneu als de ene helft van de tweeling dat wel van het schap kan halen en de ander nooit.. Ook zo sneu als de ene altijd maar weer zijn/haar naam moet spellen en de ander nooit..

Zorg dat de  tweeling namen samen goed klinken

Dat lijkt tegenstrijdig met het aller eerste advies, maar dat is het niet. Ik bedoel te zeggen dat de namen samen makkelijk en vloeiend uit te spreken moeten zijn. Je zal ze jaren lang tegelijk gebruiken en dan wil je niet over je tong struikelen. Dus als je de ultieme namen hebt gevonden, geef ze dan een laatste test: spreek ze snel achter elkaar uit. Breek je je tong niet? Dan zit je goed!

Beroemde tweelingen

We gaan natuurlijk niet flauw doen hier en roepen dat je je tweeling beslist niet Jut en Jul moet noemen, dat weet je zelf ook wel. Maar welke voetbalminnende vader likt niet zijn lippen af bij een mannelijke tweeling?? Ronald en Frank!! Niet doen. En nee ook niet Tim en Tom ( Coronel) ( meer zeg ik er niet over)

lees ook : Voornaam

7 antwoorden
 1. Wanda zegt:

  Ik zou het al lastig vinden om 1 naam te bedenken, laat staan twee. Zou in ieder geval gaan voor een naam dat het kind ook zelf kan uitspreken.

  Beantwoorden
 2. Daisy de Vos Burchart zegt:

  Namen zijn sowieso lastig, laat staan als je er inderdaad 2 moet bedenken of zelfs 3.

  Maar wel een goed punt met die voorletters. Eentje om over na te denken bij het krijgen van een tweeling 🙂

  Beantwoorden
 3. rachel zegt:

  nooit over nagedacht of bij stil gestaan eigenlijk, maar is zit wel een punt in, maar aan de andere kant, moet er echt op letten? ik zou dan denken, noem je kids gewoon zoals je ze wilt noemen en niet met alleen de gedachten erachter dat het ook bij elkaar moet passen 😉

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *