Wat neem ik mee op vakantie

gezond op vakantie

Wat neem ik mee op vakantie?

Binnenkort dan gaat de zon weer schijnen, niet een klein beetje zoals nu af en toe gebeurd. Nee, echt stralen. Heerlijk natuurlijk, lekker die zon. Maar voor sommige mensen is het vooruitzicht op mooi weer helemaal niet prettig. Want met die zon komt ook de bikini er aan.
Veel mensen, met name vrouwen vinden dat een stuk minder leuk. Want laten we eerlijk zijn, in de winter valt een beetje overgewicht nog wel te verdoezelen maar in de zomer?
In je bikini of badpak zie je alles, ieder bultje, bobbeltje of ribbeltje is zichtbaar. Het maakt je behoorlijk kwetsbaar.

Dus besluiten veel mensen dat het tijd is voor een dieet. En dan het liefst eentje waar je snel van afvalt. Want tja, hadden ze zich in januari, ruim op tijd voor de vakantie voorgenomen om eens een beetje af te vallen. Nu begint de tijd toch te dringen. Dus moet het snel en nu. Dat snel afvallen  niet zo gezond voor je is, en eigenlijk ook maar een tijdelijke oplossing…..dat maakt ze dan even niet zoveel meer uit.
Dus worden de poeders en shakes gehaald. Wordt er weinig tot niets gegeten en begint het gevecht tegen de kilo’s.

Snel afvallen is geen oplossing

Een gevecht dat je gaat verliezen. Snel afvallen is geen oplossing. Kortetermijngericht zijn is niet slim. Je lichaam zal nu inderdaad even wat kilo’s kwijt raken maar helaas voor jou, die kilo’s zitten er straks na de vakantie gewoon weer op. Sterker nog, waarschijnlijk weeg je aan het eind van je vakantie meer dan dat je nu weegt.

Op het moment dat jij te weinig gaat eten of op een dieet gaat van poeders en shakes, gaat jouw lichaam iets gemeens doen. Het gaat in een spaarstand.
Eigenlijk ook wel logisch. Stel je eens voor dat je ondernemer bent. Je krijgt wat geld binnen en geeft wat geld uit. Er is een mooie balans. Nu gaat het economisch wat minder en je krijgt nog maar een klein beetje geld binnen. Zou je dat allemaal gaan uitgeven? Of zou je er misschien wel zuinig mee omgaan. Alleen het hoogst noodzakelijke doen.

Je lichaam gaat zuinig aan doen

Je lichaam gaat in feite hetzelfde doen. Er komt te weinig binnen, je lichaam moet daar erg zuinig mee omgaan, dus gaat de spaarstand aan. Wat er binnenkomt wordt langzaam aan verwerkt.
Hierdoor wordt je stofwisseling vertraagd.
Je valt af, ja logisch, je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen. Maar dan…..vakantie en jij gaat weer eten. Je lichaam staat echter nog steeds op de spaarstand en verwerkt al dit eten langzaam. Het resultaat is dat je lichaam over houdt. Er wordt nog steeds zuinig aan gedaan en de hoeveelheid die binnenkomt, is teveel en wat teveel is, wordt opgeslagen. In de vorm van vet op plaatsen waar je het liever niet hebt zitten.

Het jojo effect

Het welbekende jojo-effect.
Maar wat dan wel? Want die bikini en de zon komen eraan.
Ga voor gezond, ga voor beweging. Het duurt misschien iets langer, maar je levensstijl permanent aanpassen  geeft een beter effect, zeker op de lange termijn. Bovendien, je hebt nog even voordat de vakantie begint. Per week mag je een pond tot een kilo verliezen, wil je nog op een verantwoorde manier afvallen.  Dus duurt het nog vijf weken dan kan je met een beetje inzet vijf kilo kwijt raken. En vijf kilo, dat is een hele kledingmaat!
Dus ga voor gezond, neem contact op met een gewichtsconsulent en laat je goed begeleiden. Samen komen we een stuk verder!

Natasja van www.spruitjesenzo.nl

Lees ook: help je kind afvallen

gezond op vakantie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *