Jonge mama

mama

jong mama of oud mama, that’s the question

Kiezen voor het moederschap, voor ons was het zoveel jaren geleden misschien geen bewuste keuze, maar het was absoluut een geschenk. Tweeëntwintig en nog heel erg jong, bleek ik onverwacht in verwachting te zijn. Een jonge moeder maar toch zonder een greintje twijfel of het wel goed zou komen, echt oprecht geen seconde.

Dat moederschap

Niets of niemand bereid je voor op het moederschap, op dat ene moment wanneer je je pasgeboren kleintje op je buik krijgt. Die storm aan emotie, ongeloof en liefde liepen volledig door elkaar. We hadden een mensje gemaakt, ik vond en vind het nog steeds een wonder. De mysterieuze pracht van voortplanting.

Nog nooit een mooiere baby

Ik was er volledig van overtuigd dat er nog nooit een mooiere baby was geboren. Als ik nu die foto’s terugzie moet ik er nog om grinniken, maar toen geloofde ik het met heel mijn hart

Jonge of oude mama

Maar dat moederschap, of je nou een jonge of een wat oudere moeder bent, elke verse moeder krijgt haar portie uitdagingen voor de kiezen. Oudere moeders hebben meer levenservaring hoor ik weleens. Maar die moeders zijn ook meer gewend aan tijd voor zichzelf, aan een leven dat al meer ontwikkeld is en dus is aanpassen aan een kleintje best een ding. Een jonge moeder heeft een jonger lijf, is flexibeler, zou makkelijker om kunnen gaan met gebroken nachten.

Praatjes of wijsheden

Het zijn allemaal maar praatjes want geen mens is hetzelfde, geen een moeder. Het is maar net hoe je er zelf mee om gaat, hoe je bent, hoe je kindje zich ontwikkeld en alle omstandigheden die hier onherroepelijk een rol in spelen.

Een zegen of een vloek

Moeder worden is voor sommigen een zegen en heel eerlijk, voor sommigen een vloek. Ook dat bestaat en ga ik hier niet ontkennen, sommige vrouwen vinden het moederschap lastig en een doorlopende uitdaging, een aanslag op hun mentale vermogens.

Het moederschap, het is van alles, maar eenvoudig en voorspelbaar is het nooit. En dat, dat is dan ook de enige zekerheid.

lees meer van Cynthia op haar blog Cynthia Poen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *