Hoe houd je het kerstdiner met kinderen gezellig?

kerstdiner met kinderen

In de weken voor kerst zie je veel reclames op tv voorbij komen, waarbij de hele uitgebreid aan tafel zitten aan een luxe kerstdiner. Het ziet er heel sfeervol en gezellig uit. Maar wat ik me dan afvraag, hoe zorgen die ouders er voor dat hun kinderen zo netjes aan tafel blijven zitten de hele avond?
Nou zijn mijn kinderen echt niet de moeilijkste eters en hoeven ze van mij ook niet verplicht de hele avond aan tafel te zitten.
Daarom geef ik jullie wat tip
s en vertel ik hoe onze kerstavonden er uit zien.

Hoe houden wij het kerstdiner met kinderen voor iedereen gezellig?

Helpen met de voorbereiding

Wat hier al een heel goed begin is voor het kerstdiner begint, is de kinderen laten mee denken. Wat willen zij graag eten met kerst? We eten zelf met kerst ook dingen die we erg lekker vinden, maar vaak staan er dan ook gerechten op tafel die niet zo vaak gegeten worden. Als kinderen iets niet kennen, willen ze het vaak niet eten. Zorg er dus ook voor dat er iets op tafel staat wat ze kennen en waarvan je zeker weet dat ze het lekker vinden.
Mijn kinderen vinden het ook leuk om te helpen in de keuken. Ze snijden bijvoorbeeld de champignons of paprika of roeren in de soep.
En mijn kinderen vinden het ook leuk om te helpen met tafel dekken. Laat je kinderen zelf kiezen naast wie ze willen zitten tijdens het kerstdiner. Als ze zich op hun gemak voelen aan tafel, blijven ze al gauw langer zitten.

Elke kerstdag een ander kerstdiner

Zelf maken wij het onszelf met de kerstdagen niet zo ingewikkeld dit jaar. Zo eten we op kerstavond verschillende hapjes en zorgen we ervoor dat er genoeg op tafel staat wat de kinderen ook lekker vinden. We eten die avond op de bank, voor een kerstfilm. Ondertussen steeds je bordje vullen met lekkere dingen. Ook hierbij mogen de kinderen helpen met voorbereiden als ze dat leuk vinden.

Op 1e kerstdag gaan we gourmetten. De kinderen mogen zelf kiezen wat ze willen (laten) bakken op het gourmet stel. Ze zijn dol op stokbroodjes met kruidenboter en kaas, die we dan tussen het gourmetstel leggen, zodat de kaas smelt.
Gourmetten kan natuurlijk best lang duren. Daarom vinden wij het niet erg als de kinderen het aan tafel zitten zat worden en even gaan spelen. Als er dan wat vlees voor ze klaar is, komen ze weer even zitten om te eten.

Op 2e kerstdag kiezen wij voor een wat luxer kerstdiner, maar zorgen we ook dat er wat simpels op tafel staat, dat de kinderen lusten. En ook hierbij vinden we het niet erg als ze eerder van tafel gaan om even te spelen.

Samen houden we het gezellig

Hoe wij het gezellig houden, is door vooral de wat ‘strengere’ regels die we normaal gesproken aan tafel hanteren los te laten. Kerst is een feest van gezelligheid en liefde. De kinderen hebben er niks aan als wij als ouders op ze gaan mopperen, omdat ze niet goed eten of niet blijven zitten. Zo houden we het voor iedereen gezellig aan tafel.

Ik ben benieuwd hoe jullie kerstdiner met kinderen er uit ziet.

Wil je meer van mama Jezz lezen? Kijk dan ook eens op mamajezzblog.
en lees het hilarische verhaal van Daisy: het kerstdiner en de droge worst

en weet je echt niet meer wat je doen moet? wij hebben gratis erstuitjes verzameld

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *