Frisdrank niet de boosdoener

frisdrank

Dat glaasje fris is niet de grote boosdoener

Heel lang hebben we gedacht dat het drinken van frisdrank een flinke bijdrage leverde aan overgewicht bij kinderen. Onderzoek wijst nu uit dat dat wel meevalt.

Onderzoek naar dat glaasje fris

Volgens het Canadees onderzoek van Adrienne Danyliw  en anderen (dat verschijnt in Applied Physiology, Nutrition and Metabolism), is er  geen direct verband tussen het drinken van zoete dranken zoals frisdrank en sap en overgewicht bij kinderen.
Danyliw en collega’s onderzochten drinkgedrag en overgewicht bij 10.038 kinderen tussen 2 en 18 jaar in Canada. Deze werden op grond van geslacht en leeftijd (2-5 jaar, 6-11 jaar en 12-18 jaar) in groepen verdeeld.

Uit een totaal analyse bleek dat alle kinderen meer zoete dranken drinken dan wordt aanbevolen. Maar er was geen duidelijke relatie met overgewicht. Wel bleken – niet voor het eerst  –  dat etniciteit, familie-inkomen en mate van lichaamsbeweging van grote invloed te zijn op het ontstaan van obesitas.

Van dat ene glaasje fris word je kind niet dik

Met andere woorden: van een glaasje fris wordt een kind niet dik. Maar een kind wordt wel dik van veel frisdrank, vooral in combinatie met weinig bewegen…Tel daar ook eens bij op, dat je je kind meestal niet alleen dat glaasje fris geeft als het uit school komt. Daar geef je toch ook een koekje bij, of een schaaltje chips. Voila twee dikmakers tegelijk.
Het lastige van een glaasje fris is dat  ze wel calorieen leveren, maar niet het hongergevoel tegengaan. Je kind krijgt dus genoeg calorieen binnen, maar heeft begrijpelijker wijze trek..
Dat zijn de dikmakers, rond frisdrank. Maar op zaterdagavond een glaasje fris, bij het kijken naar de Voice, daar hoef je je niet druk om te maken. Dat kun je gerust doen.

Een uitzondering

Er was echter een groep voor wie de zaken opvallend anders liggen: de groep jongens van 6 tot 11 jaar. Jongens van deze leeftijd die veel  frisdrank dronken, blijken twee keer zoveel kans te maken op overwicht als jongens van dezelfde leeftijd, die het drinken van zoet dranken binnen de perken houden.
Waarom dit zo is, konden de onderzoekers niet verklaren.

lees ook Je peuter en eten

Bron :

https://scienceblog.com/55046/soft-drink-consumption-not-the-major-contributor-to-childhood-obesity/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+scienceblogrssfeed+%28ScienceBlog.com%29

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *