Jippie!! Verbouwen!!

ladders

Wanneer je je huis gaat verbouwen, vind je dat een heel gedoe. Je ziet er ook tegen op.
Werklui in huis, alles onder het stof…weken in de rotzooi.
Om de kosten binnen de perken te houden, klussen jullie zelf dapper mee. Familieleden en vrienden bieden een helpende hand.
Straks is je huis prachtig, maar nu….het lijkt help mijn man is klusser wel!

Als moeder denk je dat dit ook voor je kinderen een vreselijke periode is. Niks is minder waar! Kinderen vinden het heerlijk als alles ineens anders is dan anders! Ze zijn vaak niet bij de bouwplaats weg te slaan. En dat is best goed, want spelenderwijs leren ze zo een heleboel.

Je moet wel zorgen dat het veilig is, op de klusplek, laten we eens een aantal veiligheidsaspecten bekijken.

Ladders

Geen klus zonder vouwladder je moet toch overal bij kunnen. Vouwladders zijn multifunctioneel, omdat ze telescopische poten hebben, erg veilig op oneven vloeroppervlaktes. Kinderen zijn dol op zulk soort speelgoed! Want met zo’n  ladder kom je nog eens ergens! Ladders zijn heerlijk spannend, geloof mij maar. Of kijk naar kinderfilms….
Het heeft geen zin om je kinderen te verbieden die ladders te gebruiken, daar zijn ze te onweerstaanbaar voor. Maak de afspraak dat ze alleen gebruikt mogen worden als pappa of mamma erbij zijn. Gebeurt dat niet?? Dan is het even heel jammer, maar dan moet je van de bouwplek vertrekken. En mag je fijn saai in je kamer gaan spelen.

Boren en dergelijke

Waar je met ladders nog afspraken kan maken, alleen als er een volwassene bij is, ligt dat bij elektrisch gereedschap een beetje anders. Daar moeten ze gewoon AFBLIJVEN. Daar mag geen discussie over mogelijk zijn. Alhoewel…als je ziet dat je kind echt oprecht geïnteresseerd is in wat je allemaal met zo’n machine kan, kun je overwegen een kleine, lichte, goedkope boormachine voor hem aan te schaffen, als hij jarig is, of het is kerst.

Ik deed dat voor mijn zoon toen hij acht was, om je een indicatie te geven. Hij heeft al zijn vingers nog.

De pedagogiek van de timmerman:

Een kennisje vertelde me ooit het volgende hilarische verhaal.

Er werd bij hun thuis verbouwd, er moest onder andere, in verband met de handicap van het oudste kind, een traplift worden aangelegd en een badkamer worden aangepast. De jongste zoon vond het allemaal geweldig en was niet bij de timmerman weg te slaan. “Mevrouw”, had de timmerman gezegd, “hij mag hier de hele dag rondhangen, maar ik moet hem ook kunnen aanpakken” Dat vond mijn kennisje een fair deal.
Na twee dagen gebeurde het: haar zoon kon het niet laten de boormachine in handen te nemen.
De timmerman pakte een hamer en een grote spijker. Die sloeg hij dwars door de spijkerbroek van het jochie, vast in de trap.
Het kind wist niet wat hem overkwam. Natuurlijk trok de timmerman na een paar minuten die spijker er weer uit. Ze bleven gedurende de hele klus, de beste vrienden!

lees ook eens: kerstkaarten maken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *