Van babykamer naar peuterkamer: zo pak je dat aan

,
Van babykamer naar peuterkamer

Soms lijkt de tijd te vliegen. Voor je het weet is je kindje het babybed en de commode ontgroeid en is het tijd om de overstap van babykamer naar peuterkamer te maken.

Wanneer doe je dit precies, en op welke dingen moet je letten als jij de kamer omtovert in een peuterkamer? We geven je vijf slimme tips en ideeën!

De overstap van baby- naar peuterkamer

Er is geen vastgestelde tijd waarop je de babykamer herinricht als peuterkamer. De meeste ouders halen alle babyspulletjes uit de kamer als hun kindje tussen de twee en drie jaar oud is. Ergens in die periode is het kindje te groot voor een ledikant en maakt de overstap naar een peuterbed. Dat is het moment waarop de hele kamer aangepakt kan worden.

Kies een thema

Om te voorkomen dat je bij het ontwerpen en inrichten van de kamer in het wilde weg spulletjes, verf en behang gaat kopen, is het verstandig een rode draad te kiezen die je houvast biedt bij de keuzes en het shoppen. Veel ouders kiezen voor een thema waarin ze de kamer gaan inrichten. Sprookjes bijvoorbeeld, de onderwaterwereld of natuur. Anderen kiezen voor een bepaalde kleur of zelfs de woonstijl van het eigen interieur slaapkamer.

Kies de juiste kleuren

Een slaapkamer moet rust uitstralen, zodat je kindje ontspannen kan slapen. Zachte, lichte kleuren helpen hierbij. Kies bijvoorbeeld voor crème, pastel of lichte aardetinten voor de grotere oppervlakten zoals de muren en het plafond. Lichte kleuren zorgen er ook voor dat een slaapkamer er fris en optisch groter uitziet.
Kleuraccenten breng je aan met behulp van het beddengoed, decoraties, accessoires zoals lampen en kussentjes, en met speelgoed en knuffels. Kies kleuren die goed bij elkaar passen, bij voorkeur niet meer dan twee of drie kleuren, waarmee je met verschillende tinten werkt. Op die manier heb je toch veel keuze, terwijl het voor het oog rustig blijft. Wil je af en toe afwisselen? Kies dan voor muurstickers die je verwijdert en vervangt als je kindje er op uitgekeken is.

Creëer voldoende opbergruimte

Naarmate je kindje ouder wordt, krijgt het meer spulletjes, zoals knutselspullen, speelgoed en knuffels. Een opgeruimde kamer is een rustige kamer, die je bovendien gemakkelijker schoonmaakt. Ga dus voor een kledingkast, een ladekast of een dressoir zodat je alles achter gesloten deurtjes opruimt. Voor speelgoed is een grote speelgoedkist een echte uitkomst.

Zorg voor goed licht

Als peuter heeft je kindje een slaapritme opgebouwd, en het slaapt ook nog regelmatig overdag. Dan is het uit de slaapkamer weren van daglicht belangrijk. Kies dus voor verduisterende raamdecoratie, zoals verduisterde rolgordijnen die op maat gemaakt zijn zodat er geen straaltje daglicht naar binnen kan komen. Heeft de kamer een lichtkoepel of een draaikiepraam? Er is ook leuke verduisterende raambekleding draaikiepraam of lichtkoepel, zodat je kindje altijd in het donker slaapt.

Naast donker is licht ook belangrijk, bijvoorbeeld bij het aankleden van je kindje of het schoonmaken van de kamer. Kies bij voorkeur voor dimbare spotjes. Deze richt je op hoeken van de kamer zodat er geen donkere hoekjes zijn. Omdat de spotjes dimbaar zijn, bepaal je zelf de sfeer. Bijvoorbeeld gedimd licht bij het wakker worden of aankleden, en helder licht bij het schoonmaken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *