De kolenkachel en het aardgas, omzien en vooruit kijken

energie

Stroom en gas, wat zouden we zonder energie moeten?

Vroeguhrrrr

Soms voel ik me heel oud…Ik weet bijvoorbeeld nog hoe het was om in een huis te wonen waar de kachels met kolen werden gestookt.
Nu weten we hoe vervuilend dat is. Nou ja, dat wisten we toen ook wel, maar dan op een andere manier: die kolenkachels maakten zoveel troep ! Dat wil je niet weten.
Alleen al de kolenkit volscheppen in de tuin of de asla van de kachel legen! Stof stof stof…

In de zomer had je daar geen last  van, dan was de kachel gewoon uit. En in het najaar ging hij aan. Als mijn vader de kachel aan ging steken, ging ik bij een vriendinnetje spelen… We hadden energie, maar jeetje wat kostte het een energie om te zorgen dat het ook werkte!

Aardgas !

Ik zat in de vijfde klas, groep 7 toen er aardgas kwam! Ineens stookten we niet meer op olie en kolen, maar op aardgas. Geweldig was dat! Al onze slaapkamers kregen een kacheltje, dat met een druk op een knopje aanging. Heerlijk: energie via een knopje !  Nu hoefden we niet meer in ons pyjamaatje  en ochtendjasje naar beneden te rennen om ons bibberend voor een net opgeporde kachel aan te kleden. Dat was luxe.

Je begrijpt, iedereen was voor aardgas. Deze vorm van energie was zoveel schoner en zoveel gemakkelijker, dan wat we gewend waren. Toch was er een zekere onrust: Zou dat gas niet opraken?
“Nee”, zei de meester ( en die kon het weten ) “jongens er is zoveel, dat raakt nooit op”

energie

Soms denk ik aan deze woorden…Het raakte wel op. En het winnen van gas blijkt meer nare gevolgen te hebben dan we voor mogelijk hielden.

Nu wordt het dus tijd om weer van het aardgas af te stappen.  Op naar nieuwe vormen van energie. Dat mensen daar moeite mee hebben, ja dat snap ik ook wel. Volgens mij komt dat vooral omdat we nu – anders dan in het kolen tijdperk -nog niet precies weten hoe dat nu in zijn werk zal gaan. We geven iets op, maar wat krijgen we ervoor terug?

Ik ben er eerlijk gezegd niet zo bang voor: de mens is oneindig inventief, ook hier gaan we oplossingen voor vinden.

lees ook : uitvaartverzekering

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *