fbpx

Zwangerschap: week 33

11 januari 2018| door: Felice Veenman |2933 Views|0 Comments
Zwangerschap: week 33

Zwangerschap week 33

Week 33  is de week van je zwangerschap dat de meeste kindjes al in kruinligging zullen liggen. Ligt je kindje in een stuit dan zal je doorverwezen worden naar de gynaecoloog.

Wat gebeurt er in mijn lichaam tijdens mijn zwangerschap week 33

Je kindje beweegt 500 keer per dag, maar slaapt ook erg veel. Je zult je kindje niet zo vaak voelen. Voel je je kindje minder vaak dan eerst, neem dan voor de zekerheid even contact op met je verloskundige.

De meeste kindjes liggen nu in een kruinligging, oftewel met het hoofd naar beneden. Ligt je kindje in een stuit dan kunnen ze soms nog proberen het te draaien. Lukt dit niet dan kan je in overleg met de gynaecoloog kiezen voor een keizersnee of vaginale bevalling.

Ligt je kindje dwars dan kan je helaas niet kiezen, dan zal het kindje met een keizersnee geboren moeten worden.

zwangerschap week 33
zwangerschap week 33

 Wat is Versie?

Wanneer je kindje in stuit ligt kun je ervoor kiezen om het kindje te laten draaien (= uitwendige versie). De uitwendige versie zal in het ziekenhuis plaatsvinden en zal uitgevoerd worden door een gynaecoloog of een verloskundige die hierin gespecialiseerd is.

Jij ligt op een bed of onderzoeksbank. Eerst wordt de conditie en de ligging van het kindje gecontroleerd. Soms krijg je nog een injectie of infuus met weeenremmend middel om ervoor te zorgen dat de baarmoeder soepel blijft en niet samentrekt.

Tijdens de versie is het erg belangrijk dat je je ontspant, hoe moeilijk dat soms ook is. De gynaecoloog (of verloskundige) pakt je baby met twee handen vast. Met de ene hand pakt hij de billen van het kind net boven je schaambeen en probeert deze omhoog te duwen. Met zijn andere hand pakt hij aan de bovenkant van je buik het hoofdje en probeert dit naar beneden te duwen. Als het lukt dan zal de baby zo naar beneden “koppeltje duikelen”

Na de versie wordt de conditie van je kindje weer gecontroleerd door middel van een CTG.

Wanneer een versie?

Meestal wordt een versie rond de 36 weken gedaan. Is het je eerste zwangerschap of heeft je kindje niet meer zoveel ruimte om te draaien, dan wordt het wel eens eerder gedaan. Daar tegenover staat dat mocht je juist erg veel vruchtwater en ruimte hebben dan wordt het waarschijnlijk iets later gedaan. Anders bestaat er een kans dat je kindje weer terugdraait. Ongeveer 50% van de versies lukken, hierbij moet je wel rekening houden dat de kans van slagen het grootst is bij een tweede of volgende zwangerschap.

Voor de moeder zijn er geen gezondheidsrisico’s aan een versie verbonden, bij het kindje zijn de risico’s ook minimaal.

Bij minder dan 1% treden er complicaties op en moet er onmiddellijk een keizersnee plaatsvinden. Bij een ernstig hoge bloeddruk, een ernstige groeiachterstand van het kindje, erg weinig vruchtwater of een litteken in de baarmoeder zal er geen versie geadviseerd worden.

Vrouwen die rhesus-negatief zijn krijgen na afloop (of de versie nu geslaagd is of niet) een injectie met anti-D.

Lees verder zwangerschap week 34

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *