fbpx

Zwangerschap: week 15

11 januari 2018| by: Felice Veenman |1056 Views|0 Comments
Zwangerschap: week 15

Zwangerschap week 15

Week 15  is de week van je zwangerschap dat je kindje kan slikken. Zijn nieren werken  nu ook , en  hij zal kleine plasjes gaan doen.

Wat gebeurt er in mijn lichaam tijdens mijn zwangerschap week 15 

Op het moment heeft je baby nog alle ruimte en kan lekker spartelen, een mooie manier om te leren zijn armen en benen te bewegen en om zijn spieren te trainen.

Ook kan je kindje al met zijn vuist schudden. Al is dat voor een klein spruitje van 11 cm en 90 gram nog niet iets wat een dreigende indruk maakt.

Je kindje kan zijn bovenlip bewegen en slikken en zal dus ook geregeld vruchtwater inslikken.

Zijn nieren werken al, dus een plasje zal hij ook af en toe doen.

Mensen kunnen waarschijnlijk al aan je zien dat je zwanger bent. Je borsten zullen onderhand waarschijnlijk al een stuk groter zijn, omdat je melkklieren zich gaan voorbereiden op de borstvoeding. Je tepels worden door de zwangerschapshormonen donkerder van kleur.

De hoeveelheid bloed in je lichaam neemt toe van 5 naar 6,5 liter.

Omdat je baarmoeder die aan 4 banden “los” in je buik hangt steeds zwaarder wordt, kunnen deze banden pijn gaan doen.  Dit wordt ook wel bandenpijn genoemd.

zwangerschap week 15
zwangerschap week 15

Wat te doen in week 15 van je zwangerschap

In deze week wordt als het nodig is de vruchtwaterpunctie gedaan.

Wat is een vruchtwaterpunctie

De cellen in het vruchtwater geven zeer betrouwbare informatie over de chromosomen, waardoor er nagegaan kan worden of er sprake is van bepaalde erfelijke aandoeningen. In het vruchtwater zelf kan ook het gehalte van een specifiek eiwit (AFP) bepaald worden. Een sterk verhoogde hoeveelheid AFP wijst op een open rug of open hoofdje (een defect aan een neurale buis)

Door middel van een dunne naald door je buikwand tot in je baarmoeder wordt in 20 tot 30 seconden ongeveer 20 ml vruchtwater opgezogen (dit is 10-15% van de totale hoeveelheid). Een echobeeld toont op welke plaats dit moet gebeuren.

De prik door de buikwand geeft een kort stekend gevoel. De plek waar is geprikt, kan na de punctie pijnlijk blijven en er kan sprake zijn van een trekkend menstruatieachtig gevoel. Je kunt je een tijdje na de ingreep heel beroerd voelen. Neem altijd iemand mee die even bij je kan blijven na afloop.

Bij een zwangerschapduur van veertien tot zestien weken zal de punctie uitgevoerd worden. Als er eerst een triple test is verricht, dan kan de punctie vaak pas in de zeventiende zwangerschapsweek plaatsvinden.

Er is een kans van 0,5% dat door de punctie zelf een miskraam volgt. Ook kan het onderzoek niet alle aangeboren aandoeningen vaststellen, een goede uitslag is dus geen garantie voor een gezond kind.

Aangezien de cellen uit het vruchtwater eerst moeten worden gekweekt voordat het chromosoomonderzoek kan plaatsvinden zal het twee tot drie weken duren voordat de uitslag bekend is.

Lees veder zwangerschap week 16

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *