fbpx

Zwangerschap van: week 11

11 januari 2018| by: Felice Veenman |1888 Views|0 Comments
Zwangerschap van: week 11

Je zwangerschap week 11

Week 11 van je zwangerschap is de week van het ontwikkelen van de geslachtsorganen. Dit is alleen pas over 10 weken met een echo te zien. Maar het gebeurt wel !

Wat gebeurt er in mijn lichaam tijdens mijn zwangerschap  week 11 

Ook al is het pas over 10 weken met een echo te zien, nu al worden de uitwendige geslachtsorganen zichtbaar. Bovendien worden de eierstokken en zaadballetjes gevormd. De ogen zijn klaar maar zullen tot de 7e maand dicht blijven.

Wat te doen in week 11 van je zwangerschap?

Als het nodig is zal waarschijnlijk in deze week de vlokkentest gedaan worden.

Vlokkentest

De vlokkentest wordt gedaan om zo vroeg mogelijk eventuele chromosoomafwijkingen te vinden. De gynaecoloog neemt enkele chorionvlokken weg hiervoor.

De naam “vlokkentest” is ontstaan omdat het chorionweefsel (dat de placenta vormt) er vlokkig uitziet. Er wordt vaak maar een duizendste deel van het totale hoeveelheid placentaweefsel weggenomen. De vruchtzak met foetus wordt niet beschadigd.

Door middel van een echo wordt eerst gekeken waar je placenta ligt. Daarna vind de vlokkentest of vaginaal plaats (bij ong. 11 weken zwangerschap) of via de buikwand (bij ong. 12 weken zwangerschap). Welke methode wordt gebruikt is zowel afhankelijk van het ziekenhuis (sommige ziekenhuizen maken maar gebruik van 1 van de 2 methoden) of is anders afhankelijk van je situatie.

De betrouwbaarheid van het chromosoomonderzoek bij de vlokkentest is iets minder groot dan die bij de vruchtwaterpunctie. Dat komt doordat in 1-2 % van de zwangerschappen een chromosoomafwijking wordt ontdekt die mogelijk alleen in de placenta aanwezig is. Dan wordt alsnog een vruchtwaterpunctie besproken.

Het risico van een miskraam als gevolg van een vlokkentest is 0,5%. Daarnaast heeft elke vrouw die 11 weken zwanger is ongeveer 2% kant op een miskraam voor de 16e zwangerschapsweek. Dit heeft niets met de vlokkentest te maken.

De uitslag is meestal binnen 2 weken bekend.

 Lees verder zwangerschap week 12

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

meer info

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *