fbpx

Zwangerschap van: week 10

11 januari 2018| by: Felice Veenman |2081 Views|0 Comments
Zwangerschap van: week 10

Je zwangerschap week 10

Week 10 van je zwangerschap is de week dat je baby helemaal compleet is. Hij hoeft alleen nog maar te groeien. Bovendien mag je deze week stoppen met het slikken van foliumzuur.

Wat gebeurt er in mijn lichaam tijdens mijn zwangerschap week 10 ?

Je kindje is nu helemaal compleet en is 4,5 cm groot en 5 gram.

In de onder en bovenkaak zitten al 20 kleine bobbeltjes die de aanstaande melktandjes zijn.

Vanaf nu zal je kindje alleen maar groeien. Via de navelstreng krijgt je kindje alle voedingsstoffen binnen.

Alle organen zijn natuurlijk nog niet volgroeid en rijp. Het hoofdje is nog de helft van de totale foetus.

Vanaf nu mag jij stoppen met foliumzuur. Het is absoluut geen probleem om door te gaan met de foliumzuur (als het bij je zwangerschapsvitamine inzit) maar het is niet meer nodig. Je broeken kunnen onderhand strak gaan zitten van je opgeblazen darmen.

Navelstreng

De navelstreng is een buis, waarin een aantal bloedvaten lopen, waardoor je baby in de baarmoeder verbonden is met de placenta. De navelstreng maakt deel uit van de bloedsomloop van je kindje. Bij een volgroeide baby is een navelstreng ongeveer 50 cm lang en 2 cm dik. De navelstreng bestaat uit twee slagaders en een ader. Deze aderen zijn omgeven door een gelei (gelei van Wharton).

De navelstreng kan eventueel om de nek van de baby zitten (navelstrengomstrengeling), maar dit geeft zelden problemen gedurende de zwangerschap. Tijdens de bevalling kan een omstrengeling, vooral als het twee keer om de hals van de baby zit, een probleem geven bij de verdere geboorte van het kind. De navelstreng wordt dan te kort en kan aangetrokken worden om de hals. Indien het hoofdje geboren is wordt daarom eerst gecontroleerd of de navelstreng om de nek zit. De navelstreng wordt er dan meestal afgehaald, en als dat niet mogelijk is alvast afgenaveld (de navelstreng doorgeknipt) voordat de baby verder geboren wordt.

Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt. Er blijft na het doorknippen altijd een stukje navelstreng over, dat vanzelf verdroogt en afvalt, vaak in een week. Hierna blijft er een klein litteken over, de navel.

 Lees verder zwangerschap week 11

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

meer info 

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *