natasja van Spruitjesenzo

candida

Zwangerschap en voeding

Sinds kort werk ik om de week een ochtend op een verloskundigen praktijk. Als voedingsdeskundige wel te verstaan.

En och.....wat kriebelen mijn eierstokken af en toe. Zeker als ik die pas geboren kleintjes zie die de trotste moeders even komen showen. Ja, kleintjes zijn leuk.

Maar dan komen de aanstaande moeders met hun kwaaltjes. Misselijkheid, brandend maagzuur, spataderen en aambeien omdat je last hebt van obstipatie en candida infecties. Voldoende om mij meteen met mijn beide beentje op de grond te zetten.

Baby's prachtig! Maar niet meer voor mij, ik heb 3 gezond kinderen. Leuke kinderen laten we daar vooral duidelijk over zijn en het is goed zo.

Kleine aanpassingen

De meeste zwangere dames snappen nog wel dat ik ze van nut kan zijn bij de misselijkheid en het brandend maagzuur, maar dat je spataderen en eten aan elkaar kunt linken…. of een vaginale infectie? Toch kan je meer met eten voorkomen dan je denkt. Soms zijn kleine aanpassingen al voldoende om veel leed te voorkomen.

Gezond eten is echt geen overbodige luxe. Een candida infectie kan worden voorkomen door niet teveel suikers te eten, geen witte producten maar volkoren, uitkijken met melk en melkproducten. Kies liever voor een wat zuurdere variant, zoals biogarde of karnemelk. Ook met belegen en oude kaas is het oppassen, beter kies je voor een jonge variant. Zo zijn er nog wel een paar alternatieven die je beter kunt kiezen. Het is jammer dat eten eigenlijk altijd als sluitpost wordt gebruikt.

Je kunt zoveel leed voorkomen door even op te letten. Net even wat anders te kiezen. En laten we niet vergeten, jij hebt die keuze! Jij bent diegene die jouw eetpatroon kan veranderen en het eetpatroon van je kinderen.