Je gebit tijdens zwangerschap

gebit

Zwanger en een gezond gebit

Wanneer je zwanger bent, moet je extra goed voor je gebit zorgen.

Een oude volkswijsheid zegt dat elk kind je een tand kost. Je zal er twaalf krijgen!! gelukkig is dat maar een bakerpraatje. Maar, pas op, het is wel zaak tijdens je zwangerschap extra op je gebit te letten!

Natuurlijk, we kunnen het niet genoeg benadrukken: Elke zwangerschap verloopt anders. Sommige vrouwen hebben nergens last, andere vrouwen worden gekweld door allerlei ongemakken. Wat jouw lot ook is: voor iedere zwangere vrouw geldt: extra aandacht voor het gebit is een must! Dat komt omdat je in deze periode meer kans hebt op tandvleesproblemen, gevoeligere tanden en gaatjes.

Verzorging van je gebit tijdens de zwangerschap

Door hormonale veranderingen raakt het tandvlees meer geïrriteerd en sneller ontstoken (gingivitis). Het tandvlees ziet er rood en gezwollen uit en zal direct gaan bloeden tijdens het poetsen. dit wordt ook wel zwangerschapsgingivitis genoemd. Het treedt vooral op tussen de tweede en de achtste maand.

Verzorg je mondholten extra goed als je last van je tandvlees hebt

Zodra je merkt dat je hier last van hebt is het nog belangrijker om de hele mondholte goed te verzorgen. Stop nooit met poetsen! Alleen door goed poetsen zal ontstoken tandvlees genezen. Het beste kun je gebruik maken van een zachte, kleine borstel om de kiezen, tanden en de tandvleesranden goed te reinigen en te masseren. Zet geen druk op de tandenborstel. Een elektrische tandenborstel heeft de voorkeur omdat je hier veel preciezer mee te werk kunt gaan.

Daarnaast is het belangrijk om gebruik te maken van tandenstokers en/of ragertjes om de ruimtes tussen de kiezen en tanden schoon te maken. Kies altijd voor een fluoridehoudende tandpasta. Na het tandenpoetsen vinden veel mensen het fijn om een mondspoeling te gebruiken al of niet in combinatie met een monddouche. De meeste spoelmiddelen bevatten fluoride en houden de hele mondholte in goede conditie.
Gebruik nooit een spoelmiddel dat alcohol bevat. Dit heeft een uitdrogende werking.

Misselijkheid en overgeven

In week 6 t/m 12 van je zwangerschap is de kans op misselijkheid het grootst. De misselijkheid kan zo erg zijn dat je moet overgeven. Het is een logische reactie dat je na het braken direct je tanden wilt poetsen om de vieze smaak kwijt te raken.

Toch is dit erg onverstandig. Doe het maar niet! Want het maagzuur heeft een etsende werking op het glazuur van je kiezen en tanden. Dit betekent dat het glazuur kort na het overgeven erg kwetsbaar is en erg gevoelig voor beschadiging. De tandenborstel kan beschadigingen geven omdat het een schurende werking heeft. Beter is om je mond op te frissen met een mondspoelmiddel en pas een uurtje later je tanden te poetsen. Het glazuur heeft dan wat tijd gehad om zich te herstellen. Heb je voortdurend last van misselijkheid waardoor het tandenpoetsen moeilijk is, kies dan voor een kleine, zachte borstelkop.
Adem tijdens het poetsen goed door de neus om kokhalzen zoveel mogelijk te voorkomen.

Naar de tandarts ?

Tijdens je zwangerschap kan je gewoon voor je controles naar de tandarts . Meld wel altijd bij van te voren dat je in verwachting bent. Dan weet de tandarts waar hij/zij rekening mee moet houden. Röntgenfoto’s die niet noodzakelijk zijn, zal de tandarts vanzelf uitstellen. Maar mocht het wel noodzakelijk zijn, vraag dan altijd om een loden schort die je buik bedekt waardoor de röntgenstraling zoveel mogelijk wordt tegengehouden.

Voeding

Uiteraard is het tijdens je zwangerschap erg belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Om een constante zuuraanval op je gebit te voorkomen is het verstandig om dagelijks 3 hoofdmaaltijden te gebruiken. En maximaal 4 tussendoortjes. In de perioden hiertussen heeft het gebit de tijd om te herstellen. Het spreekt voor zich dat een teveel aan zoetigheid een nadelig effect heeft op je gebit. Maar dat is oud nieuws !

Slechte adem

een vervelende bijkomstigheid van je tandvleesproblemen kan zijn dat je een slechte adem hebt. Vraag eens voorzichtig aan je partner of dat inderdaad ij jou het geval is…

Voor informatie over het melkgebit van je kind verwijzen we je graag naar www.kiezenentanden.nl.

lees ook Gebit tijdens de zwangerschap

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *