Negatieve dyscongruentie

negatieve dyscongruentie

Wat is negatieve dyscongruentie ?

Bij dyscongruentie is je baarmoeder groter of kleiner dan op dat moment in je zwangerschap verwacht mag worden.

Wanneer  baarmoeder meer dan twee weken groter is dan verwacht op basis van hoe lang je al zwanger bent? Dan noemen we dit positieve discongruentie. Is je baarmoeder meer dan twee weken kleiner dan? Dan is er sprake van negatieve dyscongruentie.

Het laatste geval betekend groeivertraging. Dit houdt in dat de baby kleiner is dan verwacht zou mogen worden. Als jou kindje eerst gemiddeld groeide en nu ineens onder gemiddeld, dan is er sprake van groeivertraging. Maar ook als een kindje bovengemiddeld groeide en nu ineens gemiddeld kan er sprake zijn van groeivertraging.

Als het vermoeden er is dat je kindje niet groeit, zoals je mag verwachten krijg je een groeiecho. Als blijkt dat het kindje werkelijk te groot of te klein is, word je doorverwezen naar de gynaecoloog. Deze kan verschillende onderzoeken voor u aanvragen om te achterhalen wat de oorzaak van de positieve of negatieve dyscongruentie is. Want dat is natuurlijk heel belangrijk

Is er inderdaad sprake van negatieve dyscongruentie

Als er inderdaad sprake is van negatieve dyscongruentie dan zal de groei de komende weken in de gaten gehouden moeten worden door het herhaaldelijk verrichten van groeiecho’s.

Daarnaast zou er ook afhankelijk van de ernst een echo doppler gemaakt moeten worden: dit is om de bloeddoorstroming door de navelstrengvaten te meten en dat geeft dan weer een idee over de placentafunctie. Een afgenomen placentafunctie is vaak de oorzaak voor groeivertraging. Een andere oorzaak is zwangerschapsvergiftiging (waarbij er ook in feite een placentair probleem is).

Soms vindt je bij deze kindjes aangeboren afwijkingen, maar daar zal bij een echo ook naar worden gekeken. En soms kom je er gewoon niet achter waarom de kleine achterblijft.

Kortom bij dyscongruentie kan er van alles aan de hand zijn. Het kan zowel niets tot bijna niet zijn, tot heel serieus. In ieder geval moet je wel onder begeleiding blijven.

Lees ook : zwangerschap en misselijkheid

meer info NVOG

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.