Negatieve discongruentie

negatieve discongruentie

Bij positieve of negatieve discongruentie is je baarmoeder groter of kleiner dan op dat moment in je zwangerschap verwacht mag worden.

Positieve en negatieve discongruentie

Wanneer  baarmoeder meer dan twee weken groter is dan verwacht op basis van hoe lang je al zwanger bent? Dan noemen we dit positieve discongruentie. Is je baarmoeder meer dan twee weken kleiner dan? Dan is er sprake van negatieve discongruentie.
Beide vormen kunnen van alles betekenen

Het laatste geval betekend groeivertraging. Dit houdt in dat de baby kleiner is dan verwacht zou mogen worden. Als jouw kindje eerst gemiddeld groeide en nu ineens onder gemiddeld, dan is er sprake van groeivertraging. Maar ook als een kindje bovengemiddeld groeide en nu ineens gemiddeld kan er sprake zijn van groeivertraging.
We praten dus over groeivertraging als de baby in je buik zich niet in een en dezelfde lijn blijft ontwikkelen

Groeiecho.

Als het vermoeden er is dat je kindje niet groeit, zoals je mag verwachten krijg je een groei-echo. Als blijkt dat het kindje werkelijk te groot of te klein is, word je doorverwezen naar de gynaecoloog. Deze kan verschillende onderzoeken aanvragen om te achterhalen wat de oorzaak van de positieve of negatieve discongruentie is. Want dat is natuurlijk heel belangrijk.
Je moet weten wat er aan de hand is, voor je maatregelen kan nemen.

Is er inderdaad sprake van negatieve discongruentie

Als er inderdaad sprake is van negatieve discongruentie dan zal de groei de komende weken in de gaten gehouden moeten worden En dat gebeurt door veel echo’s te maken om te kijken hoe je baby groeit ( of niet groeit natuurlijk).

Daarnaast zal er ook  – afhankelijk van de ernst van de groeistoornis – een echo Doppler gemaakt moeten worden: dit is om de bloeddoorstroming door de navelstrengvaten te meten  Zo kan je zien hoe de placenta het doet. Een verminderde placenta-functie is vaak de oorzaak voor groeivertraging.
Dat is ook logisch: via de placenta krijgt je baby voeding en zuurstof. Nu kan je baby het een tijdje uithouden op minder voedsel, hij wordt dan gewoon een beetje mager. Maar op de wat langere termijn, is een slecht werkende placenta heel erg gevaarlijk: je baby krijgt te weinig zuurstof. Een andere oorzaak is zwangerschapsvergiftiging (waarbij er ook in feite een placenta probleem is).

Soms vindt je bij deze kindjes een chromosomen afwijkingen, maar daar zal bij een echo ook naar worden gekeken.  Dit komt maar heel weinig voor (1-2%) En soms kom je er gewoon niet achter waarom de kleine achterblijft.

Oorzaken van groeiachterstand bij de moeder

Soms veroorzaakt conditie van de moeder – zonder dat zij dat zelf wil natuurlijk, een groeiachterstand.
Dat kan zijn als ze lijdt aan

  • diabetes
  •  hoge bloeddruk
  • nierziekten
  • chronische longaandoeningen
  • bepaalde medicijnen ( corticosteroïden, metoprolol en medicatie bij epilepsie)
  •  roken
  • alcohol- en/of drugsgebruik
  • over of ondergewicht

Kortom negatieve discongruentie, maar ook positieve discongruentie kan er van alles betekenen. Het kan zowel niets tot bijna niet zijn, tot heel serieus. In ieder geval moet je wel onder begeleiding blijven.

Lees ook: zwangerschap en misselijkheid

Meer info NVOG

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *