Back to Top

zo wordt een vervelend gevoel van je kind een blij gevoel

4 april 2012|7 Views |0 Comments

kinderen en opvoeding

 Zo wordt het vervelende gevoel van je kind een blij gevoel.

Vraag jij je wel eens af of er iets met je kind aan de hand is? En ben je vervolgens maar aan het verzinnen hoe het komt dat je kind zich anders gedraagt? Uiteindelijk heb je een aantal theorieën verzonnen die kunnen kloppen. Maar echt helemaal zeker weet je het niet. Het liefst zou je voor een paar minuten in de huid van je kind willen kruipen om te weten wat hij wilt, wat hij denkt en voornamelijk wat hij voelt.
Je wilt antwoord op de vraag of je kind vol zelfvertrouwen in het leven staat of dat er iets aan de hand is.
Helaas zie je alleen de buitenkant van je kind. En hoe graag je ook zou willen weten wat er gaande is om je kind te kunnen helpen, het blijft voor jou onzichtbaar wat je kind echt voelt. Niemand kan voor je kind bepalen hoe hij zich voelt. Het kan volledig zijn geheim zijn. En sommige kinderen zijn een ster in het verborgen houden van hun gevoelens. Maar ja, kloppen die gevoelens van je kind eigenlijk wel? Het kan wel eens fout zijn. Je kind denkt bijvoorbeeld niet goed te kunnen tekenen, maar zonder het zelf te beseffen kan hij beter tekenen dan een gemiddeld kind van zijn leeftijd.
Gedachten die een vervelend gevoel bij je kind veroorzaken, kunnen het zelfvertrouwen van je kind schaden. Zolang je kind blijft denken dat hij helemaal niet kan tekenen, zal hij op langer termijn niet meer in zijn mogelijkheid om te kunnen tekenen geloven en ook niet meer in zichzelf.
Ook al kun je niet bepalen wat je kind denkt en hoe hij zich voelt, je kunt hem wel helpen zijn gevoel te veranderen. Maar LET OP pas zodra je kind aangeeft zelf last van zijn gevoel te hebben. Je kind is namelijk de enige die zijn gevoel kan veranderen. Niets of niemand kan van zijn vervelende gevoel een blij gevoel maken.
Stel, je kind heeft een vervelend humeur op het moment dat je aan hem vraagt of hij meegaat om boodschappen te doen. Nu heeft enkel je kind de keus om "nee" te zeggen en op de bank te blijven zitten. Of de keus om mee te gaan, omdat hij weet dat frisse lucht hem goed doet.
Wat kan jij wel doen om het vervelende gevoel van je kind te helpen veranderen? Weet als eerste dat het gevoel van je kind altijd waar is en altijd echt is. Neem je kind en zijn gevoel serieus. Hij mag ten alle tijde boos, blij, bang of verdrietig zijn. Je neemt je kind en zijn gevoel serieus door geen uitspraken te doen als "je hoeft niet verdrietig te zijn," en als je kind gevallen is te zeggen: "zo, kusje erop en het is over." Want je kind voelt zich op dat moment wel verdrietig en hij heeft wel pijn.
Wat je nog meer kunt doen om het vervelende gevoel van je kind te helpen veranderen. Bedenk een plan met je kind hoe hij of jullie het vervelende gevoel kunnen veranderen naar een blij gevoel. Bijvoorbeeld een plan om van het vervelende gevoel om niet te kunnen tekenen af te komen.
Bespreek met je kind hoe jullie dit plan in kleine stapjes kunnen splitsen. Bijvoorbeeld het eerste stapje is te leren tegen zichzelf te zeggen: "Ik voel dat ik kan tekenen." Vindt samen met je kind de tijd wanneer hij of jullie een klein stapje van het plan uitvoeren. Bijvoorbeeld elke zondagmiddag aan de keukentafel. Als het eerste kleine stapje gelukt is, kunnen jullie het volgende stapje uitvoeren. Bijvoorbeeld een poppetje tekenen en leren tegen zichzelf te zeggen: "Ik heb een poppetje getekend met een heel mooi rond hoofd. Kortom, als je kind door een bepaalde situatie een rotgevoel heeft opgedaan, dan hij is de enige die zijn vervelende gevoel kan veranderen in een goed gevoel. Wel kan jij je kind ondersteunen in zijn ontwikkeling van een vervelend naar een blij gevoel. Doe dit alleen als je kind zelf aangeeft last te hebben van een vervelend gevoel.
© 2012 Linda Ketting-Spek | Een kunst apart
Wil je helemaal gratis en vrijblijvend de praktische tips wekelijks in je mailbox ontvangen? Ga dan naar www.eenkunstapart.nl en schrijf je aan de rechterkant van de pagina in. Bovendien ontvang je direct na je aanmelding de gratis zelftest ‘Hoeveel zelfvertrouwen heeft mijn kind?’ 0 + –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *