Winkelen met kinderen

boodschappen doen

Boodschappen doen met een kleuter…..

We weten het allemaal: met je kleuter naar de supermarkt: het is vragen om ellende. Zeker als er weer van die leuke acties zijn en al helemaal als die acties gekoppeld zijn aan figuren die bekend zijn van tv. Hoe beter je kleuter het figuurtje kent: hoe harder hij er om zal zeuren (ja, die jongens van de marketing afdeling zijn niet helemaal gek…)
Zeker als je een beetje haast hebt, of je hebt je dag niet, of je moet ongesteld worden, of alle drie, kun je hier helemaal gek van worden. Maar troost je: ouders die grenzen stellen kunnen het probleem aardig onder controle houden
Er zijn drie verschillende manieren waarop kinderen zeuren: kinderlijk, aftastend en manipulatief. Hoe ouder de kinderen, hoe meer ze zeuren en hoe vaker ze manipuleren.

Wanneer kan je het ergste verwachten?

De ‘zeurpiek’ valt zo rond de 10de en elfde verjaardag.
Daarna verliezen ze hun belangstelling voor stripfiguurtjes. Even later zijn ze tiener en dan krijg je heel ander gezeur.
En, het zal je niet verbazen, hoeveel tv een kind kijkt heeft ook een enorme invloed op het zeuren tijdens het boodschappen doen : hoe beter ze de figuren kennen, hoe liever ze ze willen hebben (en dat is dus nog een mooi argument tegen teveel tv kijken).

Wat kan je doen om het boodschappen doen leuk te houden?

Moeders hebben maar liefst acht verschillende strategieën om met zeurende kinderen om te gaan als ze boodschappen doen. De gemakkelijkste is 1 : toegeven
De populairste technieken bleken
2: ‘kinderen weghouden van tv en reclame’ en
3 ‘kinderen uitleggen waarom ze iets wel of niet kopen’, met elk ruim een derde van de moeders die die techniek toepast.
Moeders proberen ook wel eens te roepen 4,
of de kinderen te negeren 5
of kalm nee te zeggen. En daarmee zitten we op 6.
Onderhandelen nr 7, met je kinderen blijkt ook goed te werken: één voedingsproduct mogen zij kiezen bijvoorbeeld (of plopworst of samson-koeken of de cornflakes met de Simpsons dus) en niet meer,
of je ‘ruilt’ de aankoop tegen een klusje in huis. En dat is 8
Zo leren je kinderen dat ze moeten werken om iets te krijgen.

Moeten we nog zeggen dat nr. 1 de manier is die het minste oplevert? Waarschijnlijk niet/ Maar gebeurt het je toch een keer? Trek het je dan niet te erg aan. Tenslotte moet je morgen of overmorgen weer met je kinderen naar de boodschappen doen…..
De cijfers komen uit een kleinschalige ondervraging van 60 moeders met kinderen tussen 3 en 5 jaar oud. Dina Borzekowski van de Bloomberg School’s Department of Health, Behaviour and Society voerde de studie uit.

lees ook: uit eten met de kids

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *