Zwanger worden

Wetenschappers worstelen met hun onvervulde kinderwens

Nagenoeg de helft van alle vrouwelijke wetenschappers en een kwart van hun mannelijke collega's zijn van mening dat hun carrière hen belet heeft om evenveel kinderen te hebben als ze hadden gewenst.

 

Dat is de conclusie van een onderzoek van sociologen aan de Rice University en Southern Methodist University bij wetenschappers van de belangrijkste Amerikaanse onderzoeksinstituten. Omwille van de druk op het persoonlijk leven, overweegt 25 procent van de ondervraagden een carrière buiten het wetenschappelijk onderzoek.

 

Een wetenschappelijk carrière.

"Een wetenschappelijke carrière vergt een zware tol van het gezinsleven," merken de onderzoekers Elaine Howard Ecklund en Anne Lincoln tegenover het webmagazine PlosOne op. "Een wetenschappelijke carrière gaat gepaard met lange werkuren en een constante druk om te publiceren en fondsen te verzamelen om het onderzoek te financieren. Er was vooraf verwacht dat vrouwen de zwaarste impact van een carrière op hun leven zouden ervaren, maar uiteindelijk bleken vrouwelijke wetenschappers in het algemeen meer tevreden te zijn dan mannelijke collega's."

 

Daarbij wordt opgemerkt dat mannelijke wetenschappers een grotere teleurstelling van vrouwen tentoon spreiden over het feit dat ze niet zoveel kinderen hebben als ze hadden gewild. Bij jonge wetenschappers blijken vrouwen wel een grotere vrees te hebben dat een carrière hen zal beletten om een gezin te stichten. "Het is dan ook niet te verwonderen dat vrouwen na hun studies er vaak voor kiezen om een wetenschappelijke carrière op het hoogste niveau aan zich voorbij te laten gaan," voeren Ecklund en Lincoln aan.

 

De onderzoekers merken op dat 11,5 procent van de mannelijke onderzoekers ontevreden is met zijn wetenschappelijke carrière. Bij vrouwen is 15 procent ontevreden. Ook blijkt dat wetenschappers met kinderen minder uren presteren dan collega's zonder kinderen. "Daarentegen blijkt dat vrouwen met kinderen (54,5 uur) niet minder langer werken dan mannen met kinderen (53,9 uur)," stippen ze aan. Er wordt opgemerkt dat kinderen voor de ondervraagden de enige reden is om een carrière buiten de wetenschap te zoeken.

 

"Het gaat hier om talenten die de toekomst van de Amerikaanse wetenschap zullen bepalen," waarschuwen de onderzoekers. "Universiteiten moeten er dan ook voor zorgen een personeelsbeleid met een gezinsvriendelijk karakter uit te stippelen."

 

16:20 Gepost door Marcho in Actualiteit 

lees ook eens: zwanger worden en stress