Wat kan je doen aan de verkeerde voornaam

verkeerde voornaam

wat kan je doen, als je er achter komt dat je de verkeerde voornaam hebt gekozen voor je kind?

De juiste voornaam….Je tobt er maanden over, je maakt lijstjes en ruzie met je partner. En dan heb je hem…eindelijk!…de perfecte naam!
En dan is baby er eindelijk. Je vertelt iedereen welke prachtige naam jullie hebben gekozen en dan ineens…dan is er zoiets als: ”Oeps….”, ik vind deze naam helemaal niet leuk….

waarom je de verkeerde voornaam hebt gekozen…


Hij past niet bij dit kind. Iedereen blijkt deze naam te hebben. Niemand kan het uitspreken.
Kortom: je hebt spijt als haren op je hoofd van deze prachtige naam. En je vind jezelf een sukkel. Troost je: dit overkomt ongeveer 10 % van alle jonge ouders, als ik de site Nameberry mag geloven. Weliswaar tellen zij in Australië, maar waarom zou het bij ons anders zijn.

Wat kan je doen als je vindt dat je je kind de verkeerde voornaam hebt gegeven?

Het meeste eenvoudige is: een afkorting  van die naam gebruiken, die je wel leuk vindt.

Tip:
Hou daarbij even in je achterhoofd dat een kind tot ongeveer 7 maanden zichzelf nog niet met zijn/haar naam associeert: alles wat je tot die tijd verandert maakt voor het kind niks uit. Daarna wordt het lastiger…. En is het misschien verstandig dat niet meer te doen.

de rechtbank

Wanneer je een naam echt, echt niet meer wil, dan moet je naar de rechtbank. Dat kan natuurlijk altijd, maar het is verstandig dat binnen 3 maanden te doen. Hoe sneller je aangeeft dat je je vergist het in de naam van je kind, hoe makkelijker de naamswijziging  plaatsvindt.

Dus als je echt vindt dat je je kind de verkeerde naam hebt gegeven, is dit het verstandigste om te doen.

De officiële papieren

Want jullie kunnen je lieve Ottilie, wel gewoon Lies noemen ( om maar een gek voorbeeld te geven ). Maar op al haar officiële papieren ( dus ook haar schooldiploma’s) zal Ottilie staan. En dat is best lastig.

Als je kind het de verkeerde voornaam vindt

Vanaf 2016 ziet het gerechtshof een stijgende lijn in het aantal verzoeken om van voornaam te mogen veranderen. Waarom dat zo is, is voor niemand duidelijk. Ook de redenen waarom ( bijna ) volwassen mensen van hun voornaam af willen zijn niet eenduidig.
Het kan zijn dat de naam een verkeerde associatie heeft, of dat iemand niet meer herinnert wil worden aan degen naar wie hij vernoemt is, het kan zijn dat iemand dat iemand al jaren een bijnaam heeft en die officieel wil maken.

Het is niet te zeggen waarom niemand vindt, dat hij de verkeerde voornaam heeft. Het is ook op te lossen, maar dat kost wel geld en moeite

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *