foliumzuur

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur, of vitamine B11, is een vitamine die onder andere veel voorkomt in volkorenbrood, groene groente, zuivel en vlees.

2. Waarom moet ik foliumzuur slikken als ik zwanger wil worden?

Onderzoek heeft aangetoond dat dat helpt bij het voorkomen van een open ruggetje. Dit is een ernstige afwijking aan de ruggengraat en/of schedel, de gevolgen variëren van motorische problemen tot geestelijke handicaps en zelfs de dood. In de aanlegfase sluit de ruggengraat zich niet goed om het ruggenmerg, waardoor de zenuwen daarin niet of onvoldoende beschermd zijn en zich niet of slecht ontwikkelen. Een open schedel is altijd dodelijk: het kindje wordt geboren met onderontwikkelde hersenen.

3. Ik eet gezond, moet ik toch extra foliumzuur slikken?
Ja. Gezonde voeding bevat genoeg foliumzuur voor een volwassene, ongeveer 0,2 mg per dag, maar een aanstaande moeder heeft volgens de Gezondheidsraad 0,4 tot 0,5 mg per dag nodig. Dit zou je alleen binnenkrijgen met bijvoorbeeld 50 volkorenboterhammen per dag!

 4. Waar koop ik het?

Bij drogist of apotheek zijn tabletten van 0,4 en 0,5 milligram te koop. Je hebt geen recept nodig.

5. En wanneer moet ik foliumzuur gaan slikken?
Vanaf vier weken voor de zwangerschap tot en met de tiende week na de eerste dag van de laatste menstruatie. Na vier weken slikken is de hoeveelheid foliumzuur in je lichaam optimaal, na twee maanden zwangerschap zijn schedel en ruggengraat geheel gevormd en kan er geen open ruggetje meer optreden.

 6. Ik ben al een tijdje aanhet proberen om zwanger te worden. Kan ik al die tijd extra slikken?

Ja, dat is geen probleem. Het geeft geen bijwerkingen.

7. Help! Ik ben sneller zwanger dan verwacht en heb dus niet vier weken van tevoren  geslikt!
Gelukkig komt een open ruggetje maar heel weinig voor, bij 6 op de 10.000 baby’s om precies te zijn. Maak je niet te druk en begin gewoon alsnog met de aanbevolen dosering.

 8. Ik slik altijd een multivitaminen waar het al in zit. Moet ik het apart slikken?

Als je zwanger wil worden, stap dan over op een multivitaminen speciaal voor zwangere vrouwen. Kies een merk waar minimaal 0,4 mg foliumzuur per dosis in zit. Ook na de tweede maand kan deze hoeveelheid  geen kwaad.

9. Word ik makkelijker zwanger door foliumzuur te slikken?
Nee, foliumzuur bevordert de vruchtbaarheid niet. Je bouwt alleen een optimaal ‘voorraadje’ op voor je baby door van te voren te beginnen met slikken!

10. En mijn partner? Moet hij ook foliumzuur slikken?
Nee. Mannen die een baby willen verwekken kunnen zeker extra op hun gezondheid letten en stoppen met roken en drinken, maar voor het foliumzuur is de baby van moeder afhankelijk.

 

lees ook: verboden producten

foliumzuur

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *